Здраве и красота

Какво се случва в тялото, когато спрете да пушите?

Тютюнопушенето уврежда не само белия дроб, но и целия организъм

16.10.2020г. / 09 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пушенето е вреден навик, който създава купища здравословни проблеми и повишава риска от развитие на рак. Цигареният дим намалява капацитета на белия дроб, уврежда функционалната му тъкан, като по този начин силно намалява нормалната доставка на кислород и хранителни вещества до всички останали тъкани.

Вредни ли са новите електронни цигари?

Пушенето уврежда не само белия дроб, но и имунната система, стомашно-чревния тракт, сърдечносъдовата система, може да причини и хроничен бронхит, туберкулоза, проблеми с очите.

Всички тези зловредни процеси и увреждания на тъканите и органите обаче могат да бъдат обърнати. Спирането на цигарите води до положителни резултати във функционалностите на всяка система в организма.

10 начина да откажете цигарите

Ето какво се променя в тялото ви, когато спрете да пушите.

Белият ви дроб ще се възстанови

Хубавото при белия дроб е, че клетките му могат да регенерират. Бавно, но славно белият дроб успява да възстанови голяма част от капацитета си, след като спрете да пушите. Това намалява опасността не само от рак, но и от хронични белодробни заболявания. Обемът на дроба се разгръща, а това ви дава повече кислород в тъканите, повече хранителни вещества и повече здраве.

Кръвното налягане се намалява

При интензивно и редовно пушене кръвоносните съдове се стесняват. Това повишава кръвното налягане. След спиране на цигарите този процес се обръща и постепенно стойностите на кръвното се нормализират.

Какви вреди нанасят цигарите върху женската красота

Свързани статии

Дейността на сърцето се подобрява

Докато пушите работата на сърцето се затруднява. Навлизащите чрез всмукването на дима отровни газове в кръвта намаляват количеството кислород, което затруднява сърцето. Стеснението на кръвоносните съдове увеличава кръвното налягане. Отлагането на отровни вещества по стените на артериите може да причини запушвания. Всички тези вредни процеси товарят работата на сърцето и повишават риска от инфаркт.

Какво се случва в тялото, когато ви прегърнат?

Нивата на кислород се нормализират

Пушачите страдат от намалени нива на кислород в кръвта. Това е така заради преобладаващия въглероден оксид в кръвта при тютюнопушене. Неговите нива заедно с нивата на останалите отровни вещества намаляват количеството кислород, което влияе негативно на редица процеси.

Холестеролът се подобрява

Нивата на лошия холестерол се повишават не само при прекомерна консумация на наситени мазнини, но и при тютюнопушене. Ако спрете цигарите, холестеролът ви ще се подобри.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Николай ( преди 3 години )
Това са доста добри за здравето ни новини ! Но известни ли са надеждни начини как точно да ги откажем цигарите ? Ако да моля , публикувайте ги ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар