Здраве и красота

Невероятни ползи за здравето от кориандъра

Богат на антиоксиданти и полезен в много отношения

28.10.2020г. / 04 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кориандърът е невероятна билка и подправка. Той има фантастичен вкус, заради който е част от много кухни по света. Ароматът му е чудесен и подходящ за салати, печени ястия, меса, яхнии, риба. 

В това растение се крият и редица активни вещества, които го правят много полезно. Кориандърът има немалко свойства, заради които си заслужава по-честата консумация. Вижте за какво е полезен той. 

Как да използвате кориандър за млада и здрава кожа?

Помага в намаляването на кръвната захар

Кориандърът има положителен ефект върху нивата на кръвната захар. Това важи не само за хора с диабет, но и за тези с метаболитни смущения, нарушения в обмяната на веществата, инсулинова резистентност и наднормено тегло. 

За да се овладеят всички тези състояния е важно да се контролира кръвната захар. Ензимите в кориандъра спомагат за тези процеси. 

Помага в намаляване на холестерола

Съществуват много фактори за поява на сърдечносъдови заболявания и високият холестерол е един от тях. Неговото овладяване и вкарването му в допустими граници в организма предпазва кръвоносните съдове от натрупване на плаки и запушвания, което облекчава и нормализира работата на сърцето, балансира кръвното налягане и подобрява мастната обмяна. Кориандърът има свойството да подпомага намаляването на холестерола и липидния профил. 

8 страхотни ползи за здравето от уакаме

Може да помогне за понижаване на кръвното налягане

Високото кръвно налягане е още един сериозен фактор за сърдечносъдови заболявания и инциденти. Контролирането му и поддържането му в здравословни граници е съществено за сърдечносъдовото здраве. Кориандърът би могъл да помогне в контрола на кръвното, тъй като съдържа вещества, които оказват положително влияние върху него, намалявайки стреса – основен фактор за поява на високо кръвно налягане. 

5 причини крушите да са толкова здравословни

Свързани статии

Кориандърът е богат на антиоксиданти

Кориандърът е много богат на антиоксиданти. Включвайте го по-често в менюто си като подправка, защото той помага в потискане на възпаленията в тъканите, които биха могли да доведат до хронични заболявания, болки, дори рак. Антиоксидантите са активни съединения, които неутрализират свободните радикали, предизвикващи окисляване на клетките и тъканите, което води до преждевременното им стареене. Възпаленията в тялото, особено когато протичат постоянно като хронични процеси, могат да повишат риска от рак и дегенеративни заболявания.

Подобрява храносмилането

Кориандърът подпомага и работата на храносмилателната система. Веществата в тази подправка стимулират секрецията на храносмилателни ензими, като това подобрява обработката и усвояването на хранителните вещества. Кориандърът насърчава движението на червата и помага за намаляване на подуването и газовете. Може да е полезен и в облекчаване на дискомфорт, болки, спазми, подуване. 

Ползи за здравето от чесновото олио

Коментирай