Здраве и красота

Ако пиете малко вода, тези неща може да се случат в тялото ви

Как организмът страда заради дехидратацията, дори и в лека степен

07.11.2020г. / 19 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Не е тайна, че недостатъчното пиене на вода е изключително важно за здравето. Човешкото тяло се нуждае от вода, за да поддържа жизнените си функции. Самото то е съставено от вода в по-голямата си част. Ето защо, ако не пиете достатъчно от живителната течност, в тялото ви може да се случат някои нездравословни проблеми, дори да възникнат медицински състояния и заболявания. 

Каква вода е добре да пием – топла или студена?

Ако почти не пиете вода всеки ден, могат да настъпят някои промени в организма ви. Ето какви. 

Може да напълнеете

Ако не пиете достатъчно вода, има вероятност да напълнеете. Може да ви се струва невероятно, но водата участва в усвояването на хранителните вещества и без нея метаболизмът се затруднява. Това създава условия за трупане на мазнини. А и пиенето на достатъчно вода създава усещане за ситост, която ви помага да не преяждате. 

Имате проблеми със сърцето или пулса

Недостатъчното количество течности в тялото може да доведе до нарушения в ритъма на сърцето, да ви накара да страдате от проблеми с кръвното налягане или с кръвообращението. Дехидратацията може да създаде сериозни сърдечносъдови проблеми в зависимост от степента си. Пийте достатъчно количество течности, за да не затруднявате работата на сърдечносъдовата система. 

Признаци, че пиете твърде много вода

Кръвното ви налягане може да излезе от граници

Недостатъчното пиене на вода може да предизвика както високо, така и ниско кръвно налягане. И двете състояния са опасни за здравето и живота. Без достатъчно течности в тялото, кръвоносната система и сърцето не могат да изпълняват функциите си. Дехидратацията предизвиква концентрация на соли в тялото, което предизвиква секреция на големи количества от хормона вазопресин. Този хормон причинява стеснение на съдовете и повишава риска от инфаркт и инсулт. 

Свързани статии

Постоянна умора

Ако се чувствате непрекъснато уморени, дори сутрин след като сте се наспали, това може да се дължи на недостатъчна консумация на вода. Способността на мозъка да се концентрира, да е бодър, да е услужлив и същевременно да съумява да изпълнява всички физически и умствени операции, които контролира, зависи от добрата хидратация. Ако не пиете достатъчно течности, това ще ви кара да се чувствате уморени и объркани. 

Пиенето на вода сутрин е по-важно, отколкото мислите

Мускулни крампи

Мускулите се нуждаят от вода, за да функционират правилно. Те самите до голяма степен са съставени от вода. Чрез нея нервните окончания предават импулси към мускулните влакна и ги карат да се съкращават. При недостатъчно количество вода рискът от спазми и болка се увеличава. 

Коментирай