Здраве и красота

Страхотни полезни свойства на маслото от евкалипт

За какво помага

21.10.2020г. / 05 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричното масло от евкалипт има много ползи за здравето и красотата. Неговите лековити свойства са познати от векове. В културата на редица народи маслото от евкалипт е средство за облекчаване на различни състояния и за стимулиране на красотата и младостта. 

Етеричното масло от бергамот и неговите ползи за здравето

Ето за какво можете да използвате маслото от евкалипт.

Помага при запушен нос и кашлица

Етеричното масло допринася за облекчаване на кашлица и хрема. Инхалацията с гореща вода с няколко капки евкалиптово масло отпушва запушения нос и спомага за отхрачване на секрет при упорита кашлица. Това позволява да дишате по-лесно. 

За бързо зарастване на рани

Коренните жители на Австралия от векове използват листата на евкалипта при рани и охлузвания. Маслото от евкалипт също помага при такива кожни проблеми и раздразнения, тъй като съдържа естествени антибиотични вещества, които неутрализират бактериите и стимулират зарастването. Полезно е и при гъбични инфекции по кожата. 

Масло от жожоба за красива кожа

Може да намали болката в ставите

Евкалиптовото масло може да помогне в облекчаване на различни болки по тялото, включително по ставите и мускулите. Нанесено външно, това масло е полезно при наранявания, разтежения, травми след енергична тренировка или просто при преумора на тялото. 

Освежава дъха

Една или две капки масло от евкалипт, добавени към пастата за зъби, правят чудеса с дъха ви. Това масло освежава и дава усещане за чистота в устната кухина в продължение на часове. 

Свързани статии

Помага при пърхот

Евкалиптът има антибактериални и противогъбични свойства. Това го прави чудесен помощник в борбата с пърхота. Добавете няколко капки масло от евкалипт към шампоана си за лечение на пърхот. То ще допринесе за туширане на сърбежа и ще успокои кожата на главата. Можете да го нанасяте и под формата на маска, добавено към една супена лъжица кокосово масло върху косата. 

Етерично масло от копър и неговите ползи

Като натурален репелент

Комарите и много от насекомите могат да са истинска напаст, особено на открито. Вместо да използвате репеленти, които могат да предизвикат кожни раздразнения, напръскайте кожата с вода с разтворено в нея масло от евкалипт. То прогонва насекомите и оставя кожата ви свежа. 

Коментирай