Перфектният маникюр изисква усилия. Те се състоят не само в оформянето и лакирането на ноктите, а и в поддръжката на самите тях. След като сте си направили идеалния маникюр е изключително дразнещо скоро той да започне да се бели. Лакът се нацепва и някое ъгълче се отлепя леко, което ви дразни и ви провокира да го подхванете и обелите. 

Този навик е изключително вреден за здравето на ноктите. Следващия път, когато ви се прииска да обелите лака си се замислете какво всъщност причинява това на ноктите. 

Обелването на лака не е никак добра идея. Обелването на геллак е още по-лош навик. Според Шарлът Еври, бюти терапевт, това е най-вредното, което можете да направите за вашите нокти. В интервю за healthdigest.com тя споделя, че обелването на обикновения и геллака наранява сериозно горния слой на ноктите.

Натурален заздравител за чупливи нокти, който ги подхранва

Това важи с особена сила за геллаковете, тъй като те са по-агресивни към ноктите и са значително по-трайни от останалите. Втвърдяването им с помощта на UV или LED лампи ги прави изключително устойчиви и дълготрайни, което поначало е по-вредно за ноктите. А това прави отлепянето на геллака изключително опасно за състоянието на ноктите. 

Още по темата

Деликатните клетки в горния слой на ноктите имат за задача да ги предпазват. Когато обелвате лака, вие наранявате тези клетки и подлагате ноктите на риск не само от счупване, но и от текстурни увреждания, неравности, повишаване на риска от заболявания и инфекции по ноктите. 

Ноктите могат да подсказват за наличие на заболяване

Повреждането на горния слой на ноктите може да доведе до слабост, чупливост, напукване. Всички тези проблеми водят до податливост на ноктите към патогени, гъбички, микроорганизми, които могат да увредят ноктите и дори да предизвикат по-сериозни проблеми с нокътната матрица. 

Следващия път, когато ви се прииска да обелите лака си, посегнете към лакочистителя.