Здраве и красота

Как да разберем, че имаме недостиг на витамин B12

Симптоми, подсказващи за дефицит на важния витамин

26.10.2020г. / 08 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин В12, известен още като кобаламин, е важен водоразтворим витамин. Той играе съществена роля в производството на червени кръвни клетки и синтез на ДНК, както и за правилното функциониране на нервната система. 

6 коварни признака на дефицит на калий

Витамин В12 се съдържа в естествена форма в животинските храни, месото, рибата, млечните продукти и яйцата. Той се открива и в някои зърнени храни и тестени изделия. 

За съжаление, дефицитът на витамин В12 е често срещан, особено при възрастни хора. Ако не получавате достатъчно от него в храната си, в тялото ви могат да се появят някои признаци на дефицит на витамин В12. Ето какви могат да бъдат те. 

Бледа или жълтеникава кожа

Страдащите от дефицит на витамин В12 изглеждат бледи и с леко жълт оттенък на кожата. Бялата част на очите им също може да жълтее леко. Това се дължи на недостатъчното производство на червени кръвни клетки в тялото, което се случва с помощта на витамин В12. 

Той участва и в синтеза на ДНК, като спомага за диктуване на инструкциите, от които клетките на ДНК се нуждаят, за да изграждат нови вериги и да се делят правилно. 

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате

Липсата на витамин В12 може да причини анемия, която да даде отражение в много области в организма. 

Слабост и умора

Слабостта и умората са често срещан симптом при дефицит на витамин В12. Дължи се на недостатъчния транспорт на кислород вследствие на намаления обем на еритроцити в кръвта. 

Изтръпване, мравучкане и иглички по крайниците

Продължителният дефицит на витамин В12 в тялото оказва негативно влияние върху нервната система. Нейната нормална проводяща функция се нарушава, като това дава отражения в мускулите и крайниците. Започва да се наблюдава мравучкане, изтръпване и усещане за пробождане с иглички. 

Признаци на дефицит на витамин К

Промени в подвижността

Ако не се овладее, увреждането на нервната система може да причини сериозни нарушения в способността на тялото да се движи нормално. Дефицитът на витамин В12 може да доведе до промени в начина, по който се движите и да затрудни нормалните движения на тялото, което в тежки форми да причини степен на инвалидизация. 

Язви, афти в устата и възпален език

Възпаленията на езика се характеризират с промени в цвета и формата му, които го правят болезнен, зачервен и подут. Това може да се дължи на недостиг на витамин В12. Появата на афти и язви в устната кухина също може да е ефект от този дефицит. 

4 признака на дефицит на хранителни елементи

Задух и световъртеж

Ако се чувствате замаяни и ви се вие свят, това може да се дължи на недостиг на витамин В12. Задухът също може да е в следствие на този проблем, особено ако имате физическо напрежение. Тялото се затруднява да получи нужните количества кислород при движение, което предизвиква усещане за невъзможност да си поемете дъх. 

Коментирай