Здраве и красота

Грешки в упражненията с ластик, които ги правят неефективни и опасни

Как да ги избегнете

08.11.2020г. / 05 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Упражненията с ластик са страхотни за укрепване на мускулатурата на цялото тяло. Те са лесни за изпълняване. Не тежат като гирите, но имат сходен ефект върху мускулатурата. Чудесен инструмент за тренировка са и всеки може да се възползва от тяхната ефективност. 

Причини да правите упражнения с ластик

Тренировъчните ластици са страхотни, но ако се използват по правилния начин. Ако допускате някои грешки с тях, можете да се нараните или да направите тренировката си неефективна. 

Ето някои често срещани грешки с тренировъчните ластици, които да избягвате. 

Използване на ластик, който е твърде стегнат

Ако ластикът е твърде стегнат и изпитвате голяма трудност при опъването му, рискувате да се нараните. Не е необходимо да ползвате толкова стегнати ластици, защото това не помага на мускулите, а им вреди. Така няма да можете да изпълните пълния обхват на упражнението, а ще нараните мускулните влакна. 

Упражнения с ластик за оформяне на цялото тяло (галерия)

Твърде хлабав ластик

С прекалено хлабавия и разтегнат ластик пък правите упражненията неефективни и по-скоро губите време, отколкото да тренирате за реално постигане на резултати. 

Увивате ластика около или в близост до остри предмети

Ако увивате ластика си около остри предмети, за да изпълнявате дадени упражнения, това може да предизвика скъсване на ластика и нараняване. Грапавите ръбове също трябва да се избягват. Следете за износване на ластика, за да избегнете риска от това да се скъса при опън и да нарани някоя част от тялото ви в неочакван момент. 

Свързани статии

3 упражнения с медицински ластик за извайване на гърба и гърдите

Не обезопасявате ластика

Един от най-големите проблеми с ластиците за съпротивление е недоброто им обезопасяване. Ако не ги завържете добре, рискувате да се разхлабят при опъване и да ви ударят в лицето, което е и един от най-опасните рискове при тези упражнения. 

Упражнения с ластици за бедра и дупе

Неправилно разположение на ластиците

Когато използвате машина за повдигане на тежести във фитнеса, тя е с предварително настроен и балансиран път, по който да преминава напрежението при повдигане на тежестите. С ластиците вие носите отговорността да ги разположите по правилния начин, за да контролирате пътя, по който се случва съпротивлението по време на тренировка. Ако поставите грешно ластика преди да започнете упражнението, това създава риск от нараняване. 

Коментирай