Здраве и красота

Защо не трябва да изхвърляте конците на бананите?

Една добра причина да ги консумирате

02.11.2020г. / 08 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бананите са невероятно полезен плод. Любителите на бананите знаят, че консумацията им идва с една не особено приятна особеност – онези „конци“, които остават след обелването на кората на банана. Замислете се колко често сте ги премахвали и сте ги отделяли, така че да не ви се мотаят в устата и да развалят приятното усещане. 

Оказва се, че тези „конци“ не са се озовали случайно там. Те имат своето предназначение и се оказват изключително полезни. 

Не изхвърляйте обелките от банани!

Конците под кората на банана представляват флоем. Флоемът е вид проводяща тъкан, характерна за всяко растение. Тя се проявява под различна форма при различните видове растения. При бананите е видима и осезаема, тъй като се сблъскваме пряко с нея при консумация. 

Тези снопове имат транспортна функция. През тях растението провежда хранителни вещества и вода от почвата към всяка своя тъкан. Това прави сноповете под кората на бананите изключително наситени с витамини и минерали. 

Бананови кори – страхотен лек за красива кожа

Ето защо не трябва да ги изхвърляте, а напротив – консумирайте ги заедно с плода. Ако са ви неприятни, вложете ги в смути или шейк. В тях има голямо количество фибри, които ще допринесат за полезността на вашата здравословна напитка. 

Коментирай