Здраве и красота

4 причини да добавяте оцет към ваната си

Защо гореща вана с ябълков оцет е толкова полезна

08.11.2020г. / 04 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ябълковият оцет е не само превъзходна подправка за редица ястия, но и изключително полезен продукт с множество приложения. Ябълковият оцет може да прави чудеса с тялото и здравето. Ползите му са известни от векове. Оцетът може да се използва и като добавка към горещата ви вана. Неговите съставки оказват благотворно въздействие върху ставите, кожата, косата.

Ползите от ябълковия оцет в грижата за красотата

Какви са предимствата на ябълковия оцет при взимането на гореща вана?

Ябълковият оцет, особено нерафинираният, съдържа пробиотици, минерали и витамини, които са изключително полезни за кожата и организма. Накисването във вана с оцет може да бъде наистина много полезно за тялото. Ето как.

Облекчава кожни проблеми

Ябълковият оцет убива бактериите и дрождите по кожата, които предизвикват кожни възпаления и заболявания. Някои кожни проблеми, като екзема, пърхот, псориазис, акне са предизвикани от свръхрастеж на кожни микроорганизми. Оцетът помага за балансирането на pH-то на кожата и неутрализира тези болестотворни патогени. Ваната с оцет прави кожата жизнена, свежа и здрава.

Вредата от оцета, за която никой не говори

Успокоява възпалението

Ябълковият оцет намалява възпалението благодарение на оцетната киселина в състава си. Добавен към ваната ви оцетът успокоява кожни възпаления, слънчево изгаряне, сърбеж. Накисването във вана с оцет за 30 минути успокоява зачервяването и раздразнението, а дори намалява болките в ставите.

Свързани статии

Червеният винен оцет – страхотно полезен!

Възстановява баланса на pH

Кожата има натурално кисела среда. Употребата на някои неподходящи козметични продукти и честото миене с измиващи и почистващи препарати прави кожата алкална. Силно алкалната среда прави кожата суха и податлива на раздразнения и възпаления, изсушаване и напукване. Оцетната киселина помага за възстановяване на този баланс, като овлажнява и омекотява кожата. 

Облекчава болката

5 ползи от употребата на ябълков оцет

Ваната с оцет помага при мускулни болки и ставни възпаления. Ако се чувствате уморени от физическа активност или пък сковани от продължително седене или стоене, ваната с оцет може да помогне да облекчите този дискомфорт.

Коментирай