Здраве и красота

Какво се случва, ако прекалите с витамин D?

Симптоми и състояния, до които води прекомерното количество витамин D в тялото

24.11.2020г. / 10 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин D има важно значение за здравето и имунната система. В условията на пандемия от коронавирус това стана ясно на всички, които досега са подценявали неговото влияние. Покрай съветите на специалистите и лекарите за прием на витамин D за здрава имунна система немалко хора приемат повече от необходимите количества, смятайки, че това ще ги предпази от заразяване.

Защо е добре да приемаме витамин D преди зимата

Витамин D е важен за усвояването на калций от организма. Той участва и в регулирането на нормалната функция на мускулите, сърцето, нервната система.

Твърде големите количества витамин D могат да доведат до излишък от калций в кръвта. Хиперкалциемията се диагностицира чрез кръвни тестове и не е безобидно състояние. При нея могат да се получат калциеви отлагания в меките тъкани, което да предизвика опасни състояния.

Дефицитът на витамин D предизвиква напълняване около талията

Симптомите на високи нива на витамин D включват гадене, повръщане, болки в костите, загуба на апетит, често уриниране, слабост. Ако не обърнете внимание на тях и хипервитаминозата D продължи за по-дълъг период от време, това може да предизвика аритмия, панкреатит, бъбречна недостатъчност, втвърдяване на кръвоносните съдове, които са сериозни състояния. 

Свързани статии

Кога витамин D става прекалено много?

За щастие, това се случва наистина рядко и обикновено е свързано с прием на хранителни добавки с витамин D, при които не са следвани указанията на лекаря или на опаковката на продукта. Ако пиете витамин D под формата на добавка за по-добър имунитет през зимата и в епидемичната обстановка, никога не превишавайте указаните дози. При първи прояви на токсичност се свържете с вашия личен лекар.

Опасни заболявания, причинени от дефицит на витамин D

Обикновено спирането на приема на витамин D намалява симптомите на хипервитаминоза и състоянието се оправя. Въпреки това, ако се установи хиперкалциемия може да се наложи допълнително лечение, назначено от специалист. Затова винаги се консултирайте с вашия лекар. Не предприемайте действия сами.

Коментирай
Свободно време