Здраве и красота

Ползи за здравето от подправката карамфил

Подобрява метаболизма

01.12.2020г. / 16 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свързваме неговия интензивен аромат със зимата, Коледа, защото знаем, че прави любимите ни сладки още по-неустоими. Карамфилът – невероятна подправка, чийто аромат обичаме да избираме и под формата на свещи, етерични масла, за ухание на дома. С него приготвяме не само десерти, но е подходящ и за основни ястия, супи, приготвянето на чай. Има редица ползи за здравето, които споделяме в следващите редове.

Карамфилът е ароматен източник на бета-каротин, на който дължи своя наситен кафяв цвят. Този каротеноид е важен антиоксидант „провитамин А“, от съществено значение за здравето на очите.

В състава на карамфила се включват множество съединения, които са свързани с противовъзпалителни свойства.

Китайски подправки за здраве и дълголетие

Евгенолът е най-важното от тези съединения. За него е доказано, че намалява възпалителния отговор в организма, намалявайки риска от заболявания като артрит, но също така намалява и неразположенията свързани с него.

Масло от карамфил – при стрес и за свеж дъх

Друго важно за евгенола, което трябва да се спомене, е че той също е мощен антиоксидант. Карамфилът е богат на антиоксиданти, които помагат на организма да се бори с вредното влияние на свободните радикали, които увреждат клетките и могат да доведат до развитието на различни заболявания. Консумацията на подправката намалява значително тяхното действие, като така се намалява и рискът от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

Храни, с които ще живеем до 100

Още една причина да го добавяте по-често към менюто си е, че карамфилът спомага за подобряване на чернодробната функция. Някои проучвания показват, че благодарение отново на евгенола, се намалява рискът от чернодробна цироза и мастна чернодробна болест, но също така подобрява и общата чернодробна функция.

Няма как да не споменем и хранителния състав на подправката. Карамфилът ни осигурява значително количество от минерала манган, който помага на тялото да управлява ензимите, които помагат за възстановяването на костите и синтеза на хормони. Манганът може да действа и като антиоксидант срещу свободните радикали.

Свързани статии

Подправката е добър източник и на витамин К, калий, желязо, магнезий, калций, витамини от групата В.

Карамфилът се грижи и за оралното ни здраве, помагайки при зъбобол, възпалени венци, лош дъх. Подправката има силни антисептични, антивирусни и антимикробни свойства, а нейните противовъзпалителни съединения помагат за облекчаване на болки в гърлото, настинка и кашлица, главоболие.

Още едно предимство на съединението евгенол е, че подобрява храносмилането, метаболизма и отслабването. Не на последно място, карамфилът спомага за нормализиране нивата на кръвната захар и подобрява състоянието на кожата.

Коментирай