Здраве и красота

3 грешки при установяването на фитнес цели, които ви вредят

Планирайте внимателно целите си, за да изваете красива фигура и здраво тяло

07.12.2020г. / 05 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Винаги е добра идея да започнете да тренирате. Това ще ви донесе не само ползи за здравето, но и ще върне добрата форма на фигурата ви. За да е успешна тренировката ви ще са ви нужни фитнес цели, които да следвате. Именно тук обаче много често хората допускат грешки, поставяйки си нереалистични цели или следвайки такива, които не са подходящи за техните индивидуални особености и нужди.

Най-често срещаните митове за фитнеса

За да избегнете невъзможността да постигнете добри резултати, вижте кои грешки в поставянето на фитнес цели да не допускате.

Грешка №1 – Третирате тялото си като враг

Просто казано – ако се държите и се отнасяте с тялото си като с враг, то ще ви отвърне със същото. Ще се съпротивлява на всяко предизвикателство, на което го подложите в стремежа си да запази вътрешното си статукво. В много случаи хората започват стриктна лишаваща диета и изтощителни тренировки, смятайки, че така ще влязат във форма.

Тази тактика само ще повиши нивата на стрес в тялото, активирайки механизмите му на запазване на мазнините в опит да се спаси от изтощителната атака, която му прилагате. Това е и една от възможните причини да не виждате резултатите, които желаете.

3 грешки в поставянето на фитнес цели, които ви пречат

Не мразете тялото си. Не се отнасяйте с него като с враг, който се опитвате да унищожите. Дайте му време да се настрои към новия ви начин на живот. Позволете му да се адаптира, но не го оставяйте да мързелува. Предизвиквайте го всеки ден с нови тренировки, с които мускулите ви не са свикнали и се налага да се справят. Постепенно увеличавайте интензитета и трудността на тренировките.

Грешка №2 – Използвате социалните мрежи за определяне на целите

Можете да използвате социалните мрежи за вдъхновение в тренировките и физическите упражнения, но не и за определяне на вашите собствени цели. В социалните мрежи можете да срещнете всевъзможни фитнес планове и хранителни режими, да следвате най-известните инфлуенсъри, но това съвсем не означава, че тези методи са подходящи за вас. Преди да започнете да се занимавате сериозно с тренировки, най-добре се посъветвайте със специалист треньор, който да се запознае с индивидуалните особености на тялото ви и да прецени потребностите ви.

Грешки в тренировките вкъщи, които пречат на постиженията

Свързани статии

Грешка №3 – Избирате цели, които в момента нямат смисъл за вас

Много хора мислят, че фитнес целите изискват бърза смяна на режима и очакват резултати веднага. Не забравяйте, че е необходимо време, докато видите някакви резултати. Ако нямате търпение резултатите да се появят, ще изгубите мотивацията си твърде бързо. Друга грешка е да изпълнявате определени упражнения, колкото просто да се каже, че правите нещо. Така също резултати няма да дойдат, защото повтаряте едни и същи упражнения, без да се стараете да предизвиквате тялото си.

6 странични ефекта от фитнеса

Планирането на физическата активност е от огромно значение за постигане на целите. Имитирането на дейност няма да ви донесе успехи.

Коментирай