Здраве и красота

Етерични масла, помагащи при изтънена коса

Как да върнете блясъка и здравината на косата си

10.12.2020г. / 04 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричните масла могат да се окажат спасението за вашата изтънена коса. Третираната коса, боядисването, нагряването и обработването ѝ с всякакви вещества може да я направи слаба, накъсана, бавно растяща и губеща блясъка си. С помощта на подходящите етерични масла за целта можете да върнете жизнеността ѝ и да поправите изтъняването в косъма.

5-те най-добри масла за косата

Масло от лавандула

Маслото от лавандула ускорява растежа на косата и допринася за уплътняването на структурата на косъма. То стимулира растежа и регенерирането на клетките, намалява стреса и прави косата отново плътна и жизнена. Смесете 3 супени лъжици лавандулово масло с масло носител, например зехтин или разтопено кокосово масло. Нанесете върху косата. Оставете да действа 10 минути и измийте с шампоан.

Масло от мента

Ментовото масло предизвиква приятно хладно усещане върху скалпа, което повишава циркулацията на кръвта и подхранва кожата и косъма. Маслото от мента подпомага растежа на косата и допринася за нейното сгъстяване. Смесете 2 капки масло от мента с няколко лъжици зехтин. Нанесете върху влажна коса. Изчакайте 5 минути преди да измиете.

Кои масла са подходяща грижа за вашия тип коса

Масло от розмарин

Ако искате да подобрите гъстотата на косата, дебелината и здравината на косъма, както и да стимулирате растежа на нови косми, маслото от розмарин е вашият избор. То е чудесно за тази цел. Смесете 2-3 супени лъжици масло от розмарин със зехтин и нанесете с масажни движения върху скалпа, като разнесете и по дължина на косата. Изчакайте да подейства 10 минути и измийте.

Свързани статии

4 етерични масла, от които косата расте по-бързо

Масло от кедрово дърво

Маслото от кедрово дърво стимулира растежа на косата, намалява косопада и балансира мастните жлези, които отговарят за подхранването на космените фоликули. Това масло има противогъбични и антибактериални свойства. То подпомага лечението на различни състояния по кожата на главата, създаващи условия за пърхот и косопад. Смесете няколко капки кедрово масло с няколко капки масло от лавандула или розмарин. Тази комбинация прави косата жизнена, мека и по-гъста.

Масло от лимонена трева

Маслото от лимонена трева също е много ефикасно при изтънена коса. То помага за възстановяването на косъма. Ефективно е и при пърхот и косопад. Най-ефективно е, когато се използва всеки ден. Можете да добавите няколко капки към шампоана или балсама за коса.

Най-добрите масла за суха и изтощена коса

Коментирай