Здраве и красота

6 храни за следпразничен детокс

Вкусни и полезни

29.12.2020г. / 15 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обилно похапване, приятна компания, алкохолни и подсладени газирани напитки... Обичаме да празнуваме, да консумираме любимите си храни, казваме, че „отпускаме душата си“, но това отпускане се отразява натоварващо на организма ни. В резултат качваме излишни килограми, апетитът ни сякаш се е повишил, мудни сме, задържаме излишни течности, а и тези храносмилателни неразположения... Тялото ни подсказва, че е добре да направим лек детокс режим, изключвайки постепенно мазните храни, сладкишите, тестените изделия, колбасите и сирената.

Добре е да включим в менюто си полезни храни за детокс като сини боровинки, фенел, артишок, костен бульон, киви, авокадо, тиква, сладки картофи, сурови или печени ядки без сол и вкусове. Какво друго може да включите във вашия оздравителен следпразничен план, вижте в следващите редове. 

Грейпфрут

Добавете сочните грейпфрути към вашето празнично меню. Не само че ще подсилят имунитета ви, но и фитохимикалите в тях, доказано спомагат за изгарянето на излишните мазнини и подобряване на метаболизма. В допълнение, плодовете са богати на витамин С, който е мощен детоксикатор на организма.

5 протеина за зимата, подходящи за диета

Добавете към менюто си куркума

Чудесна подправка, която може да е част от вашите смути рецепти, здравословни ястия, топло мляко с канела и мед. Куркуминът – мощното съединение, което придава яркия цвят на подправката, действа като силно противовъзпалително средство, подобрявайки функцията на черния дроб. Според изследвания, консумацията на куркума може да намали значително запушването на жлъчните пътища.

Как да преодолеете храненето, предизвикано от стрес?

Хапвайте риба

Коя е любимата ви? Може би скумрия, пъстърва, сьомга... Без значение дали предпочитате морска или речна риба, пригответе си я печена или на пара, но не и пържена. Все пак искате да детоксикирате организма след празничното хапване. Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, които действат противовъзпалително. Важни са за здравето на артериите, сърцето, благоприятстват кожата, метаболизма. Рибата е чудесен протеин, който ще ви осигури ситост и енергия, а така няма да усещате, че сте на разтоварващ режим.

4 храни за презареждане след високоинтензивна интервална тренировка

Червено цвекло

Може да го добавяте към смутита, фрешове, салати. Червеното цвекло съдържа важни антиоксиданти, наречени беталаини, които помагат за възстановяването и регенерирането на клетките в черния дроб, основният център за детоксикация на организма. Въпреки полезността на зеленчука, не бива да прекалявате с неговата консумация.

Свързани статии

Джинджифил

Няма как да не включим в детокс плана си и тази суперхрана. Богат на важни антиоксиданти, джинджифилът укрепва имунитета, спомага за детокса на тялото, намалява задържането на излишни течности, подобрява функцията на черния дроб, улеснява храносмилането и намалява образуването на газове. Може да го добавяте към фрешове, супи, ястия, да си приготвяте чай от него.

Чай от дафинов лист и канела помага за отслабване

Спанак

Свеж, вкусен, полезен, с малко калории, осигуряващ желязо, фолиева киселина и съединения, които намаляват апетита. Бейби спанакът например е чудесен за вашите здравословни салати, смутита. С него си доставяте много важни хранителни елементи, имате енергия и чистите тялото си от токсините.

Снимка: istock

Коментирай