Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако ядете лук редовно?

За ползите от лютия зеленчук

04.12.2020г. / 09 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лукът във всичките му разновидности е невероятно полезен зеленчук. Той е богат на витамини, минерали, антиоксиданти и активни вещества, които подобряват здравето ви в много аспекти. Той може да се разглежда и като суперхрана заради ползите, които носи на организма при честа и редовна консумация.

Какво се случва с тялото, ако ядете 1 чаша нахут всеки ден?

Какво се случва в тялото, когато ядете лук редовно?

Подобрява костната плътност

Консумацията на лук има положителен ефект върху усвояването на калций. Това е важно за костната плътност, особено с напредване на възрастта. Редовното включване на лука в ястията ви може да окаже благотворно влияние при страдащи от остеопороза.

Лукът намалява холестерола и допринася за здравето на сърцето

Лукът съдържа вещества, които имат противовъзпалителни свойства. Той намалява и лошия холестерол, вредящ на сърдечносъдовата система. Антиоксидантите в лука също са важен фактор за здраво сърце и здрави кръвоносни съдове.

Какво се случва в тялото, когато тренирате прекалено?

Подобрява храносмилането

Лукът е изпълнен с голямо количество фибри. Ако го консумирате суров в големи количества, остротата на активните му вещества, които придават лютия му вкус, могат да раздразнят стомаха ви, особено ако имате проблеми с него. Но ако консумирате лука сготвен под някаква форма, той ще донесе редица ползи на храносмилателния ви тракт. Фибрите в него нормализират перисталтиката на червата и подхранват микрофлората в тях.

Благодарение на антиоксидантите лукът намалява увреждането в клетките

Свободните радикали предизвикват увреждания в клетките, ускоряват тяхното стареене и създават предпоставки за развитие на ракови заболявания заради нарушеното им делене. Лукът може да противодейства на тези процеси, тъй като е много богат на антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес, предизвикан от свободните радикали.

Подобрява зрението

Лукът е полезен за очите. Той съдържа антимикробни и противовъзпалителни вещества, които подобряват състоянието и на устната кухина. Кверцетинът в лука е мощен антиоксидант, който допринася за забавянето на различни дегенеративни процеси в очите.

Какво се случва в тялото, когато отидете на работа болни?

Свързани статии

Помага за по-добър сън

Консумацията на лук на вечеря допринася за по-доброто качество на съня и по-лесното заспиване. До този извод стигат учени от Университета в Колорадо след проучване по темата. Диетичните фибри и антиоксидантите в лука спомагат за подобряване механизмите на съня и намаляват стреса.

Бори се със стареенето на кожата

Лукът е много богат на вода. Тя заема голяма част от неговата структура. Ето защо той е толкова полезен за кожата, тъй като я хидратира отвътре. Освен това антиоксидантите са полезни и за кожата. Те се борят със стареещите процеси във всяка клетка, включително и тези на кожата, намалявайки бръчките.

Какво се случва в тялото, ако не ядете достатъчно плодове и зеленчуци

Коментирай