Здраве и красота

Какаото и ползите му за здравето

Свойствата на какаото носят много положителни ефекти върху организма

11.12.2020г. / 04 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какаото е основната суровина, от която се прави любимият ни шоколад. От него можете да си направите и прекрасна гореща напитка в студените зимни вечери. Можете да си я приготвите без угризения, защото какаото има невероятни ползи за здравето и организма.

Флавоноидите в чистото натурално какао без подсладители и примеси имат свойството да предпазват сърдечносъдовата система. Проучванията показват, че те са много важни в борбата с окислителните процеси в организма, причиняващи възпаления, дегенеративни заболявания на мозъка, нервната система, сърцето, ставите, меките тъкани.

Знаете ли, че... вече има 4-ти вид шоколад – розов? (галерия)

Кои са основните ползи от какаото, заради които то заслужава специално място в менюто ви?

Проучване, публикувано в Scientific Reports и цитирано от healthdigest.com показва, че високото съдържание на флавоноиди в какаото, както и множество полифеноли, които по същество са мощни антиоксиданти, намаляват кръвното налягане, потискат системното възпаление, понижават нивата на лошия холестерол, подобряват усвояването на глюкозата и чувствителността на клетките към инсулина. Тези фактори намаляват риска от диабет, инфаркт и инсулт.

Въпреки че е изкушаващо да си купите цял шоколад и да го изядете в името на това да приемете здравословното какао, не е добра идея да го правите. Обработката на какаото и примесването му с големи количества захари, мазнини, трансмазнини и други примеси го прави нездравословно. Всичко изброено по-горе важи за натуралното какао. Четете внимателно етикетите преди да направите своя избор.

За какво са полезни какаовите зърна?

Какаото има незаменими ползи и за паметта и концентрацията. То спомага за повишаването на нивата на кислорода в мозъка, като по този начин допринася за подобряване на неговите функции. Това има положителен ефект върху мисленето, услужливостта на паметта, подобряване на концентрацията и продуктивността.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати