Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако взимате противозачатъчни?

Настъпват промени в тялото и психиката

12.12.2020г. / 05 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Противозачатъчните таблетки могат да се приемат по много различни причини, не само заради главното им предназначение – контрол на раждаемостта. Тези хормонални таблетки могат да бъдат предписани от лекар заради някои здравословни състояния, хормонални дисбаланси или дори акне. Когато ги приемате е много възможно да изпитате някои промени в тялото и настроението си.

Симптоми на бременност, дори и при противозачатъчни хапчета

Какво се случва в тялото, когато приемате противозачатъчни хапчета?

Нивата на прогестерон и естроген ще се повишат

При прием на противозачатъчни нивата на женските хормони се повишават. Това се явява бариера за проникването на сперматозоидите в матката чрез увеличаване на цервикалната слуз. Противозачатъчните таблетки могат да потиснат и овулацията.

Акнето намалява

Андрогенните хормони, като тестостеронът например, са едни от главните виновници за поява на акне и трудното му повлияване от традиционните методи за третиране. Обикновено акнето се възпалява повече преди цикъл, защото тогава нивата на естроген и прогестерон са най-ниски, съответно тестостеронът взима превес. Ако пиете противозачатъчни този дисбаланс се коригира и акнето почти изчезва, а понякога и напълно.

Плюсове и минуси на противозачатъчните хапчета

Може да повишат кръвното налягане

Поради повишените нива на естроген при приема на противозачатъчните таблетки е възможно да се повиши кръвното налягане или да се влоши вече съществуваща хипертония.

Противозачатъчните може да намалят главоболието

Главоболието е един от придружаващите симптоми на предменструалния синдром. То може да се появи и по време на цикъла, както и малко след него заради хормоналните колебания, настъпващи в тялото. Ако приемате противозачатъчни, хормоналните нива остават сравнително балансирани и това допринася за намаляване честотата на главоболията.

Какво се случва след спирането на противозачатъчните?

Психичното ви здраве може да се промени

Много жени страдат от безпокойство и депресия при прием на противозачатъчни. Най-често тези симптоми се появяват в началото след започване на приема на таблетките и отшумяват след няколко седмици до няколко месеца. Ако тревогата и тъгата не отшумят, консултирайте се с лекар.

Ниско либидо

Намесата на противозачатъчните в хормоналните нива на тялото ви може да повлияе и на сексуалното желание. Тези таблетки увеличават количеството на глобулините, протеини, които имат свойството да блокират половите хормони от влиянието на тестостерона и това да намали либидото.

Причини да спрете противозачатъчните още днес

Спазмите и болките при менструация намаляват

Ако пиете противозачатъчни можете да се сбогувате с крампите и болките по време на цикъл. Тези таблетки облекчават неразположенията, правейки понасянето на менструацията много по-лесно. Интензитетът на кървенето също намалява.

Коментирай