Здраве и красота

Коя напитка да пиете сутрин за изгаряне на повече калории?

Отговорът не е кафе

24.12.2020г. / 07 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сутрин почти всички посягат към чашата кафе, за да се събудят. Някои предпочитат да изпият чаша вода, за да активират метаболизма си и да събудят организма си. Ако се опитвате да отслабнете и да изгорите повече калории, има една напитка, която може да ви помогне в тази нелека задача. Това е черният чай.

Най-добрите чайове за отслабване

Чаша черен чай сутрин може да ви даде не само енергиен тласък и да замести напълно кафето, но и да ви помогне да изгаряте повече калории през деня. За разлика от кафето, което безспорно е богато на антиоксиданти, черният чай съдържа и други полезни вещества, които са важни за организма и здравето ви.

Какво се случва в тялото, ако пиете чай от лайка всеки ден

Според проучване от 2017 година, цитирано от сайта healthdigest.com, черният чай има свойството да засили метаболизма и да ви накара да произвеждате повече полезни чревни бактерии. Изследователите открили още един интересен факт, че добавянето на мляко към чая би могло да повлияе на изгарянето на калории.

Друго проучване от 2014 година, проведено върху 111 души, които били помолени да пият по 3 чаши черен чай на ден в продължение на 3 месеца показва, че участниците са изгубили значително повече телесно тегло в сравнение с онези, които не включват черен чай в ежедневния си прием на течности. Контролната група хора, с които сравнили тези резултати или пиели чаша кафе сутрин, или не пиели нито една от двете напитки.

12 фантастични причини да пиете чай от мента всеки ден

Как пиенето на черен чай помага в изгарянето на калории?

Свързани статии

Според клиника Майо, една чаша черен чай съдържа 47 мг кофеин, което за прием на 3 чаши на ден означава 141 мг. Клиника Майо заявява, че до 400 мг кофеин на ден се счита за безопасно количество, но и че не трябва да се забравя, че всеки човек е индивидуално чувствителен към кофеина и трябва да съобразява приема му с индивидуалните си особености. Ако усетите ускорен пулс, безпокойство, главоболие или друго неразположение, намалете приема на кофеин.

Ползите за здравето черният чай дължи на полифенолите в състава си. Те допринасят за създаването на късоверижни мастни киселини в червата, което подпомага тяхната работа и създава по-добри условия за развитие на полезните бактерии в тях.

5 здравословни причини да пиете повече чай

Проучване от 2017 година, публикувано в списание Nutrients установява, че дългосрочният прием на черен чай, както и спазването на диета, богата на полифеноли, може да помогне в отслабването.

Коментирай