Здраве и красота

Натурални средства за борба с пигментацията по кожата

Как да се справим с продукти от кухнята ни, но и не само

12.01.2021г. / 07 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пигментацията по кожата е проблем, с който много хора се сблъскват. Никой не иска петна по кожата си, които да го състаряват. Хиперпигментацията се получава след излагане на слънце, по време на бременност или ако е налице промяна в хормоните. Това прави кожата по-уязвима към слънчевите лъчи, като те провокират повишена секреция на меланин и отлагането му в определени зони на кожата.

Как да преглеждаме кожата за съмнителни пигментни петна?

Как можете да намалите хиперпигментацията? Сайтът Bright Side е събрал няколко чудесни идеи, с помощта на които да намалите пигментацията. Трябват ви само някои натурални средства, с които вероятно разполага всяка кухня.

Червен лук

Червеният лук има избелващи свойства. Той намалява появата на пигментни петна и блокира образуването на нови такива. Нарежете червен лук на кубчета. Поставете го в тензух. Наложете върху зоната с пигментацията и оставете да действа 10 минути.

Кисело мляко

Млечната киселина има избелващи свойства. Тя е добро средство да си направите домашен химически пилинг. Нанесете кисело мляко върху кожата и оставете да действа няколко минути. След това изплакнете.

Как да премахнете слънчевите пигментни петна

Листа от черница

Листата от черница също имат избелващи свойства. Те блокират клетъчните фактори, които създават условия за натрупване на меланин. Накиснете листа от черница във вода за през нощта. Нанасяйте с тампон върху лицето от тази вода по два пъти на ден.

Алое вера

Натуралният гел от алое вера има свойството да намалява пигментните петна. Можете да го използвате всеки ден върху кожата. Има и хидратиращи и подхранващи свойства.

Натурално премахване на хиперпигментация по лицето

Ябълков оцет

Нанесете чист ябълков оцет върху засегнатите от пигментни петна зони. Оставете да действа 2-3 минути. След това изплакнете с хладка вода. Повтаряйте това всеки ден сутрин и вечер.

Използвайте слънцезащитен крем

Крем с висока защита от слънчевите лъчи е едно много добро решение срещу пигментните петна и повторната им поява. Защитата трябва да е висока с фактор над 30.

Продукти с ретиноиди

Консултирайте се с вашия дерматолог преди да предприемете третиране с ретиноиди, тъй като те могат да предизвикат чувствителност и раздразнение по кожата. Необходимо е лекарят ви да прецени от какъв тип ретиноиди имате нужда и да ви посъветва как да ги използвате. Те обаче имат мощни свойства в премахването на пигментните петна, стимулират деленето и обновяването на клетките и могат да помогнат при акне.

Как да сложим край на пигментните петна

Диета, богата на витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който се грижи за състоянието на кожата. Той има свойството да я изсветлява, да изравнява тена и да се бори с пигментацията. Наблегнете на храни, богати на витамин С.

Коментирай