Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако пиете топла вода всеки ден?

За ползите от този здравословен ритуал

20.01.2021г. / 13 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пиенето на топла вода, обикновено придружена с резен лимон или сока от един лимон, има невероятни ползи за здравето. Ако приемете този навик да пиете по една чаша топла вода на гладно, в тялото ви може да настъпят положителни промени.

Едни от най-добре изразените ползи за здравето от пиенето на топла вода с лимон рано сутрин на гладно са подобряването на храносмилането, ускоряването на метаболизма и по-красивата гладка кожа. Това се дължи най-вече на детоксикиращите ефекти от този ритуал.

Пиенето на топла вода – лек в много отношения

Добре е да пиете топла вода на гладно, особено с лимон, защото тя активизира процесите на обмяна на веществата, събужда организма след сън и го хидратира. Поддържането на добра хидратация още от сутринта е изключително важно за здравето и състоянието на тялото. През нощта по време на съня ние губим голямо количество течности и затова пиенето на топла вода сутрин е един добър начин да възстановим тези загуби и да се хидратираме.

През зимните дни топлата вода може да ви помогне и да се сгреете, ако имате нужда. Тя е чудесен заместител на горещия чай, с който, както знаем, не е добре да се прекалява. Пиенето на топла вода има отпускащ за мускулите ефект, особено след тренировка.

13 причини да пием преварена вода

Пиенето на топла вода сутрин може да помогне и на кожата ви. Топлата вода хидратира кожата, а в комбинация с лимон има алкализиращи и регенериращи свойства, които могат да успокоят различни кожни раздразнения, акне, да балансират секрецията на мастните жлези, което намалява себума и лъщенето.

Свързани статии

Редовното пиене на топла вода сутрин може да помогне в отслабването, тъй като засилва метаболизма и детоксикацията на организма. Това е добра предпоставка за изгаряне на мазнини в комбинация със здравословен и балансиран режим на хранене.

Мед и топла вода помагат при запек

Топлата вода помага на дебелото черво да ускори движенията си, което подобрява редовността на изхождането и детокса.

Препоръчително е водата, която пиете, да не е твърде гореща. Прекалено топлите течности могат да увредят хранопровода, зъбния емайл, да повлияят негативно на микрофлората в устната и коремната кухина.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати