Здраве и красота

Защо изрязването на кожичките на ноктите може да е опасно?

Помислете добре преди следващия си маникюр

22.01.2021г. / 04 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Честа практика в оформянето на маникюра не само по професионален начин, но и в домашни условия, е да се изрязват кожичките около ноктите. Това прави нокътя по-дълъг и оформен. Този ритуал обаче крие някои рискове за здравето на кожата и ноктите.

Според University of Utah Health изрязването на кожичките може да остави кожата около ноктите изложена и по-податлива на бактерии и инфекции. Доктор Ерика Съмърс, дерматолог от Университета в Юта казва пред healthdiges.com, че някои хора харесват начина, по който изглеждат оформените кожички, но изрязването на защитния слой на кожата около ноктите всъщност увеличава многократно риска от инфекция.

7 стъпки за перфектен домашен педикюр

Не само изрязването на кожичките крие риск. Всякакви други механични вмешателства в кутикулите на ноктите могат да причинят проблеми. Травмите, избутването, накъсването, гризането със зъби или дърпането им може да създаде предпоставки за инфекции с гъбички, бактерии, дрожди, кожни плесени, които да навлязат в раната и да причинят сериозни проблеми. В някои случаи се стига до подуване и зачервяване, а в други до болка, понякога дори гной.

Свързани статии

Другият проблем е, че колкото повече режете и избутвате кожичките, толкова по-груби стават те. Това ви поставя в омагьосан кръг, при който се налага постоянно да изрязвате, което повишава многократно риска от инфекции.

7 грижи за здрави и красиви нокти

Вместо да изрязвате кожичките, използвайте една по-добра стратегия, която ще ги запази здрави и красиви. Няма да се разрошват и няма да се налага да ги изрязвате. Редовно ги подхранвайте с етерични масла, които с времето ще ги направят меки, гладки и добре хидратирани.

Коментирай