Здраве и красота

Аромати, които ни правят щастливи

Как да се усмихвате по-често

23.01.2021г. / 04 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Замисляли ли сте се как се променя за кратко време вашето настроение и енергийни нива, когато усетите аромата на цитруси, мента? Направете си един малък тест. Може би сте се усмихнали, а това може да се приеме, че мигновено сте станали по-щастливи или пък сте се разсънили, почувствали сте прилив на енергия, което пак е форма на щастие. Да, има аромати, които ни помагат да бъдем по-усмихнати. Вижте кои да добавите в ежедневието си.

4 камъка за по-малко стрес и баланс на емоциите

Аромат на ванилия

Това е един от най-универсалните, привлекателни и успокояващи аромати. Той се свързва с аромата на майчиното (адаптираното) мляко, затова и на много хора, ваниловият аромат носи положително, успокояващо усещане, смятат специалистите. Ванилията разбира се напомня за вкусни сладкиши, но ако не знаете, този аромат събужда и любовното желание. Така че за специалните моменти в спалнята, добавете ванилия.

Жасмин

Още един аромат, за който учените смятат, че би могъл да стимулира части от мозъка, които ни насърчават да се чувстваме свежи, усмихнати и енергични.

Малки закуски за добро настроение

Аромат на кафе

Дори и да не консумирате кофеиновата напитка, когато по средата на работния ден имате нужда да се разсъните или да се усмихнете, трябва ви чашата кафе на колегата или ако имате в близост смляно кафе, също ще ви свърши работа. Учудващо е как действа кафето, а за себе си не пропускайте да направите чаша зелен чай, който също има положителни ефекти върху нашето настроение и енергийни нива.

Уханието на прясно окосена трева

Толкова пролетно, лятно! Този аромат определено ни кара да забравим стреса, кара ни да мечтаем, да се чувстваме по-щастливи, дори да засилим концентрацията си. Няма нужда да чакате пролетта или лятото, в магазините, където се предлагат свежи и ароматни пръчици, просто потърсете уханието на окосена трева.

Свързани статии

Лавандулови полета

Лавандулата ни кара да се усмихнем още в мига, в който видим прекрасните ѝ лилави цветчета. Тя е аромат, който ни помага да сме по-малко тревожни, да спим спокойно, да се чувстваме така, сякаш сме на спа процедура и правим нещо прекрасно за себе си. Във ваната, козметиката за тялото, ароматна лампа, дифузер, свещи... Лавандулата ни е любима, когато говорим за добро настроение.

Повече канела

Изследвания проведени в Wheeling Jesuit University, показват че завладяващият аромат на канела, подобрява резултатите на участниците, които трябвало да решат различни тестове, които изпитват паметта им. Това би трябвало да означава, че канелата прави не само по-вкусни десертите и напитките ни, но и повишава настроението и фокуса ни, което може да е полезно, когато учим, работим.

Снимка: istock

Коментирай