Здраве и красота

Защо не трябва да използвате хавлия за подсушаване на косата?

Увреждаме косата си, без да осъзнаваме

30.01.2021г. / 10 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато миете косата си, вероятно я попивате с хавлиена кърпа, както повечето хора. Ако приключвате само с попиването би било добре. Но ако разтривате енергично косата, усуквате кърпата и пристягате силно, за да не падне от главата ви, тогава вероятността да увреждате косата си е много голяма.

Как да предотвратите загуба на коса?

Звездната фризьорка и автор Мона Еверет споделя пред Huffington Post, че текстурата и сухотата на стандартните хавлиени памучни кърпи могат да предизвикат сериозни увреждания в косъма. Редовното усукване, извиване, дърпане и триене на мократа коса причинява разкъсване на косъма, цъфтеж, усилва разделянето на влакънцата и води в крайна сметка до увреждане и косопад.

Косата става суха, а един от най-забележимите признаци на увредената коса, според Еверет, е лесното ѝ наелектризиране. Това е индикатор, че косата се нуждае от хидратиране.

5 начина да подобрите състоянието на косата си

Щетите, които се нанасят на косата с ползването на хавлиена кърпа, могат да се влошат с течение на времето. Това обикновено се случва бавно и постепенно, което го прави неусетно. Затова специалистката, цитирана от healthdigest.com, съветва да не се използва хавлиена кърпа преди да е станало твърде късно.

Свързани статии

Вместо това тя препоръчва попиване и леко изстискване с помощта на памучна тениска или кърпа от микрофибър. Тези платове поемат много повече и по-лесно водата от косата без да я увреждат. Ако се наложи повторете няколко пъти процедурата, докато водата спре да капе от косата ви. Това намалява стреса върху косъма и го прави по-здрав.

Най-важните храни за здравето на косата

Колкото повече втривате интензивно кърпата в косата, докато е мокра, толкова по-слаба и увредена става тя. С микрофибърната или памучната тъкан ще е по-лесно да избегнете щетите по косата.

Коментирай