Здраве и красота

4 начина, по които бананите помагат за отслабване

Могат да помогнат за намаляване на апетита

29.01.2021г. / 08 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че всекидневната консумация на свежи плодове и зеленчуци благоприятства нашето здраве и фигура. Обичате ли да хапвате банани? Ароматните плодове, въпреки че са малко по-калорични и въглехидратни в сравнение с горските плодове, ябълките, грейпфрута, кивито, също могат да бъдат подходящи за отслабване, ако не прекаляваме с тяхната консумация.

Вижте защо да ги направите част от вашата диета.

Източник на енергия

Когато искаме да свалим излишните килограми и да поддържаме добра форма, знаем че е важно да спортуваме редовно и да се храним здравословно. Бананите са сред предпочитаните за консумация плодове от много активно спортуващи. Те засищат глада за сладко, бързо допълват енергийните нива преди и след спорт, имат сравнително нисък гликемичен индекс. Бананите са богати и на минерала калий, който намалява риска от мускулни крампи. С банани може да си приготвите и чудесни диетични бисквити. Вижте рецептата тук.

Японска бананова диета

Могат да помогнат за намаляване на апетита

Вкусните банани съдържат така нареченото устойчиво нишесте, което служи за храна (пребиотик) на добрите бактерии в червата, като по този начин се синтезират съединения, за които е установено, че потискат апетита и водят до по-ефективно окисляване на мазнините. Устойчивото нишесте според някои изследвания може да подобри инсулиновата чувствителност, да ни осигури ситост. Въпреки това не бива да се прекалява с консумацията на храни съдържащи скорбяла, като бананите, защото дори и най-полезните не са панацея за отслабване.

Диета с бананово-овесен шейк

Помагат за намаляване на подуването на корема

Бананите са добър източник на пребиотични фибри и захранвайки добрите чревни бактерии, подобряват храносмилането. От друга страна, калият намалява задържането на излишни течности.

Свързани статии

Според проучване публикувано в Anaerobe, жените, които консумират по два пъти на ден по един малък банан в продължение на два месеца, са намалили подуването на корема си с до 50 процента. Но това означава, че ако решите да тествате този пример, е добре да намалите приема на захар и въглехидрати от други източници.

Подобряват метаболизма

Според проучване в Nutrition & Metabolism, заместването на само 5% от въглехидратите през деня с източник на устойчиво нишесте може да увеличи изгарянето на мазнини след хранене с 23 процента.

Коментирай