Здраве и красота

Какво става с устните, ако прекалите с балсама?

Може да ви навреди

02.02.2021г. / 09 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много жени използват балсам за устни, особено през зимата. Изглежда сякаш той е единственият начин да омекотите устните си, когато са сухи и напукани. В стремежа си да компенсирате сухотата обаче понякога не осъзнавате, че прилагате твърде много балсам и то прекалено често. До какво води злоупотребата с този продукт и как се отразява на устните?

Домашен балсам за устни с кокосово масло

Устните ви може да станат още по-сухи

Балсамите съдържат съставки, които предизвикват раздразнения и сухота в кожата на устните, която е особено чувствителна и тънка. Сред тях са камфор, ментол, аромати, салицилова киселина, витамин Е. Въпреки че витамин Е е антиоксидант и хидратант, когато с него се прекалява той може да има обратния ефект.

Може да доведе до раздразнения около устните

Ако сте забелязали, че понякога кожата около устните ви също се напуква и цепи, това може да е причинено от прекомерната употреба на балсам. Не е препоръчително да прилагате балсам повече от 3 пъти на ден, защото това може да доведе до сухота и раздразнение.

Устните ви могат да станат инертни

Балсамът в големи количества и прилаган често прави кожата на устните инертна и блокира естествените процеси в нея. Така намалявате възможността на кожата сама да се овлажнява, като намалява секрецията на естествени масла.

Балсам за меки и подхранени устни

Балсамът води до пристрастяване

Напълно възможно е да се пристрастите към слагането на балсам за устни. Колкото по-често го слагате, толкова по-сухи стават те без него. Това ви кара да прилагате от продукта отново и отново. Съставките в него действат привикващо за кожата.

За да се отървете от този омагьосан кръг, можете да опитате да си направите домашен балсам за устни, приготвен от природни съставки и без изкуствени увреждащи примеси.

Ето и няколко рецепти:

Страхотен домашен балсам за устни

Домашен балсам за устни с естествени съставки

Домашен балсам за меки устни с цвят

 

Коментирай
Свободно време