Здраве и красота

13 причини да хапвате повече цитрусови плодове

Намаляват риска от ракови заболявания

12.02.2021г. / 04 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато искаме повече свежест и вкус, винаги хапваме сочен портокал, мандарини, грейфрут или парче лимон. Чудесни плодове, които консумираме под формата на смути, фрешове, плодови салати. Защо те са толкова полезни за здравето, вижте в следващите редове.

1. Спомагат за здравия и младежки вид на кожата, благодарение на витамин С, който се съдържа в тях, допринасящ за синтеза на колаген. Колагенът поддържа кожата еластична.

2. Чудесен ексфолиант за кожата са, премахвайки мъртвите кожни клетки и намалявайки несъвършенствата на тена.

3. Намаляват риска от косопад и укрепват косъма, благодарение на витамин С, играещ важна роля за синтеза на колагена. Колагенът е компонентът, който осигурява здравина и структура на вашата коса и предотвратява нейното накъсване.

6 храни и напитки, с които да забавите стареенето на кожата

4. Цитрусовите плодове са добър съюзник в отслабването. Имат малко калории, но повече вода и фибри. Грейпфрутите са препоръчвани от редица специалисти по хранене за горене на излишните мазнини.

5. Намалява се рискът от инсулт. Според проучване, проведено от Norwich Medical School, цитрусовите плодове като портокал и грейпфрут, съдържат компоненти, наречени флаванони, които спомагат за намаляване на исхемичните инсулти при жените с 19%.

6. Намаляват риска от ракови заболявания, според проучване проведено в Харвард. Цитрусите са богати на флавоноиди, фолиева киселина, каротеноиди и витамин С, за които учените смятат, че намаляват риска от рак.

7. Благоприятстват здравето на очите. Още една причина да включите в ежедневното си меню цитрусови плодове е, че витамин С, съдържащ се в тях, намалява риска от развитие на катаракта, но спомага и за поддържане здравето на кръвоносните съдове в очите ви.

8. Вкус и свежест срещу стреса. Спорт, масаж, почивка, ароматерапия... С тях противодействаме на стреса. Но храната също може да ни помогне да намалим неговите вреди, а цитрусовите плодове са пример точно за такава полезна храна.

Свързани статии

9. За силен имунитет. Освен витамин С и витамин В6, цитрусовите плодове съдържат и много растителни съединения като флавоноиди, каротеноиди и етерични масла, които допринасят за повишаване на имунитета. В допълнение, витамин С е особено важен, тъй като действа противовъзпалително, антивирусно и антибактериално.

10. Намаляват образуването на камъни в бъбреците.

11. Грижат се за здравето на сърцето и мозъка.

12. Консумацията им не предизвиква рязко покачване на кръвната захар и инсулина.

13. Богати са на калий, който е изключително важен за намаляване на риска от високо кръвно налягане, инсулт, сърдечни болести, за разграждане на въглехидратите, изграждане на мускули и други.

Коментирай