Здраве и красота

Аюрведа маски за лице

За стегната и здрава кожа

06.02.2021г. / 05 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Аюрведа е древна индийска практика за повече здраве и красота. В своите ритуали, рецепти, тя се доверява на силата на природата и даровете, които ни помагат да се чувстваме и изглеждаме добре. Днес в рубриката ни „Здраве и красота“ споделяме няколко аюрведа маски за лице, които да направите част от вашите ритуали за красива и здрава кожа.

Маска с алое вера, лимон и мед

Тази невероятна комбинация спомага за намаляване появата на пъпки. Също така насърчава синтеза на колаген и еластин чрез стимулиране на фибробластите (клетките) в кожата, които ги синтезират. При добра поносимост, правете тази маска 1-2 пъти седмично, като избягвате зоната около очите.

Необходими съставки:

  • 2 супени лъжици гел от алое вера;
  • ½ чаена лъжичка лимонов сок;
  • 1 чаена лъжичка мед.

Всичко се разбърква добре и се нанася върху чиста и суха кожа. След 10 минути може да изплакнете с хладка вода.

3 маски с бадемово мляко за всяка нужда на кожата

Грижа за кожата с масла

Лавандуловото масло е едно от най-уникалните. Ароматът му ни помага да намалим стреса, а в грижа за кожата, спомага за синтеза на колаген, подобрява нейният тонус. Много е важно то да се използва в комбинация с други масла, за да не предизвика дразнения върху кожата. За да си направите ароматна грижа с него ще ви бъде необходимо:

  • 3-4 капки етерично масло от лавандула;
  • 1 чаена лъжичка масло от авокадо или жожоба;
  • 1 ч. л. кокосово масло.

Комбинирайте маслата, след което нанесете върху чиста и суха кожа, правейки лек масаж. Оставете ги да действат 20 минути, след което изплакнете с хладка вода.

Пачове за околоочен контур – за кожа с по-малко бръчки

Маска с кисело мляко и куркума на прах

Въпреки че куркумата има интензивен цвят, полезната подправка, спомага естествено да намалим пожълтяването на зъбите си. В комбинация с кисело мляко, което пък действа като нежен ексфолиант върху кожата, се получава една подхранваща маска, която подобрява тена на лицето, намалява възпаленията.

Какво ви е необходимо?

В купичка комбинирайте 2 супени лъжици кисело мляко с ½ чаена лъжичка куркума. Нанесете маската върху чиста и суха кожа, а след 10-15 минути може да изплакнете с хладка вода. Не забравяйте да завършите вашия бюти ритуал с подходяща козметика.

Свързани статии

Маска с хума и мед

Хумата е дар от природата, която намалява дразненията върху кожата, почиства, намалява омазняването ѝ, забавя появата на бръчки, стяга. Медът също има стягащо действие, но и овлажнява в дълбочина.

За тази маска ще са ви необходими:

  • 2 супени лъжици хума на прах;
  • 2 супени лъжици мед;
  • няколко капки обикновена или розова вода.

Всички съставки се разбъркват добре до получаването на гладка смес. Маската не бива да се нанася в зоната около очите. Нанесете я равномерно върху останалата част от лицето и шията си, като предварително сте почистили лицето си от замърсяванията, като грим например. След 10 минути изплакнете с хладка вода и нанесете подходящ крем.

Коментирай