Здраве и красота

„Кафе“ от цикория - за бодрост и добро храносмилане

Може да подобри храносмилането

25.02.2021г. / 15 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цикорията е многогодишно растение, чиито полезни свойства са познати още от древността. Днес в рубриката ни „Здраве и красота“ ще обърнем внимание не на листния зеленчук цикория, а на цикорията, която се предлага за приготвяне на безкофеиново „кафе“.

Така нареченото „кафе“, което много от нас са опитвали още като деца, се получава от корените на растението. Цикорията е богата на калций, магнезий, витамини от групата В, калий и други полезни хранителни елементи. Смята се, че консумацията ѝ спомага за подобряване на функцията на черния дроб, помага при умора, анемия, главоболие, стимулира нервната система и други. За какво още е полезно „кафето“ от цикория?

Може да се подобри храносмилането

Ако страдате от запек, „кафето“ от цикория може да помогне за подобряване на изхождането. Коренът от цикория е богат на инулинови влакна, които подпомагат усвояването на храната през храносмилателните пътища. Инулинът също е пребиотик, който може да насърчи растежа на полезните бактерии в червата. Също така се смята, че напитката от цикория създава усещане за ситост, което ни помага да намалим приема на калории. Някои изследвания сочат, че цикорията може да помогне за понижаване на кръвната захар и за намаляване на инсулиновата резистентност.

4 здравословни добавки към кафето

За добра мозъчна функция

Цикорията съдържа добри количества манган и витамин В6. Манганът е вазодилататор с антиоксидантни свойства, който помага за подобряване на притока на кръв към мозъка, както и в борбата със свободните радикали и като цяло спомага за подобряване на мозъчната функция. От друга страна, витамин В6 е жизненоважно хранително вещество, необходимо за създаването на определени невротрансмитери в мозъка.

Многобройните ползи от чая от жасмин

Смята се, че има положително влияние при артроза

Цикорията има противовъзпалителни свойства, които според някои учени могат да повлияят положително при остеоартрит. Ефективността на цикорията за намаляване на възпалението обаче все още е под въпрос. Въпреки това, бихте могли да се допитате до вашия наблюдаващ лекар, дали да включите в менюто си „кафе“ от цикория.

Свързани статии

Може да помогне за намаляване консумацията на кафе и кофеинови напитки

„Кафето“ от цикория е подходящо за онези от вас, които обичат през целия ден да консумират кафе напитка, но в същото време не искат да прекаляват с нейната консумация. На вкус е почти същото, само че в него не се съдържа кофеин. Друг трик за намаляване дневния прием на кофеин, който някои хора правят, е да комбинират повече цикория с по-малко кафе при приготвянето на напитката.

Разбира се, ако не ви допада вкусът на „кафето“, цикория може да добавите и към чаша кисело мляко, печива, смутита, здравословни барчета.

Снимка: iStock

Коментирай