Здраве и красота

Как работата от вкъщи се отразява на здравето?

Рисковете, които крие неправилното седене в продължение на часове

11.02.2021г. / 09 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През изминалата година милиони хора останаха да работят от вкъщи заради пандемията. Начинът на живот се промени изцяло, като в много случаи това не носи ползи за здравето. Лежането на дивана се увеличи, което предполага по-малко движение и крие риск от напълняване и поява на редица здравословни проблеми. Не всеки разполага и с удобна и ергономична офис мебелировка вкъщи, за да може да работи в подобаваща и щадяща стойката поза.

Ето защо, колкото и позитиви да има работата от вкъщи, тя може и да навреди в дългосрочен план. Ако работите седнали или легнали на дивана с лаптоп в скута, това със сигурност не е най-добрата поза за работа. Някои предпочитат да работят седнали на стола пред кухненската маса за хранене, които далеч не са предназначени за седене в продължение на часове. Подкрепата на гърба и скелета, която дават офис столовете, е незаменима. Нивото на бюрото също трябва да е добре съобразено с нуждите на тялото по време на дълго седене, каквото предполага 8-часовият работен ден, макар и от вкъщи.

Как да работите от вкъщи с половинката си без да се избиете

Дори най-малките промени във височината на бюрото и стола, на който седите, могат да окажат вредно влияние върху гръбнака, ставите, костите, органите, пише vice.com. Важни са също и размерът на монитора, както и най-вече отстоянието му от очите ви. Ако вкъщи не разполагате с достатъчно място и се налага да гледате монитора си отблизо, това със сигурност вреди на очите и зрението.

Срещите с колеги през приложения и уеб камери са забавни от една страна, могат да са и наистина ползотворни, но от друга навеждането към камерата и търсенето на удобна поза по време на разговор може да причини изкривявания във врата, напрежение, главоболие, болки в очните ябълки.

Лесни начини да се движите повече вкъщи

Свързани статии

Какво можете да направите, за да намалите болката в гърба и тялото?

Най-напред спрете да работите от дивана или масата в кухнята, а още по-малко от спалнята. Осигурете си добър стол, на който да седите по възможно най-оптималния за стойката ви начин. Вдигнете лаптопа или монитора си на нивото на очите си. Бюрото ви трябва да е толкова високо, колкото да можете спокойно да поставите лактите си на една равнина с китките. Това помага за намаляване на изкривяването при писане на клавиатура.

Грешки при онлайн работна среща от вкъщи, които да не допускате

Ако седите на кухненски стол, постарайте се да сложите допълнителни възглавници, с които да повдигнете нивото на тялото си спрямо масата и монитора. Ако нямате достатъчно удобна и висока маса или бюро, поставете монитора или лаптопа на няколко книги например.

Коментирай