Здраве и красота

Ползите от готвенето с кайсиево масло

Защо е здравословно

20.02.2021г. / 04 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кайсиите са прекрасен сочен плод с много витамини и минерали. От тях се добиват и два вида кайсиеви масла. Едното е предназначено за готвене, а другото може да се използва за красота. Кайсиевото масло е изключително богато на хранителни вещества и може да допринесе за здравето ви отвътре и отвън.

Маслото от кайсиеви семена или ядки може да се сравни по качество с бадемовото масло за готвене. Ароматът е лек и приятен, а освен това е изключително богато на олеинова киселина, вид омега-9 мастна киселина, която е изключително полезна за здравето на сърцето и мозъка, според livestrong.com.

Неядливото кайсиево масло е изключително полезно в грижата за кожата. То е богато на витамин Е, който е важен елемент и антиоксидант за кожата. Това масло може да облекчи сърбеж, зачервявания по кожата, да подпомогне за потушаването на симптомите при псориазис, екзема, пърхот. Маслото от кайсии се усвоява добре от кожата и попива бързо, като хранителните му вещества проникват в дълбочина, хидратират кожата и я подхранват.

Чести грешки при готвенето с масло

Според healthdigest.com, кайсиевото масло има антимикробни свойства. То оказва въздействие върху бактерии като ешерихия коли и салмонела. Проучванията показват, че кайсиевото масло частично потиска растежа на болестотворните бактерии.

Кайсиевото масло може да се използва и като масло носител в различни смеси или като разредител за други етерични масла. Има много приятен плодов и ядков аромат. Може да се използва и в комбинация с масла за масажи.

Готвенето с кайсиево масло може да подпомогне различни дисфункции на червата. Това показва изследване от 2014 година, цитирано от Livestrong.com. Приготвянето на храна с кайсиево масло намалява възпалението в червата и неприятните симптоми на колит, синдром на раздразненото дебело черво, образуване на газове, подуване.

Ястия, които е по-добре да приготвите с масло

Кайсиевото масло има висока точка на кипене, което го прави идеално за приготвяне на ястия във фурна или на котлон. Вкусът на това масло е много мек и няма да усетите промяна във вкуса на храната.

Коментирай