Здраве и красота

Любимите 8: Най-важните витамини и минерали за женското здраве

Хранителни елементи, без които не можем

08.03.2021г. / 16 49ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Скъпи дами, по случай най-женския ден в годината – 8 март, решихме да ви представим поредицата ни, посветена на този празник. Рубриката се казва „Любимите 8“ и в нея ви разказваме за нашите предпочитания и любими продукти в различни области – здраве, красота, мода, дом. В осем поредни теми ще споделим нашите любими 8 неща, за които ще ви разкажем любопитни и интересни детайли. В днешната тема ще отделим внимание на най-ценните и важни хранителни елементи за женското здраве.

1. Желязо

Една от основните функции на този елемент е, че пренася кислорода в тялото, допринася за производството на червени кръвни телца, укрепва имунната функция и регулира телесната температура. Жените се нуждаят от него, тъй като той ни помага да избегнем анемията, умората, задуха, които са характерни признаци на една отслабнала имунна система. Средната стойност на необходимите количества желязо за деня е приблизително 18 милиграма.

Много богати на желязо храни, важни за здравето

Къде да го открием?

В тъмнозелените листни зеленчуци, червеното месо, риба, варива и пълнозърнести храни.

Препоръчително е да ги консумирате в комбинация с витамин C, за да улесните абсорбцията на желязо в тялото.

Какво пречи на усвояването на желязо?

2. Калций

Благодарение на калция укрепваме здравето на костите и зъбите, както и функцията на мускулите. Това е един от най-добрите и ценни витамини за жените, защото тялото ни се нуждае от него, най-вече за оптимално костно здраве. И тъй като жените започват да губят костна плътност още от 20-те си години, е важно да си го набавят редовно.

Къде да го открием?

В млечните продукти като мляко, сирене, кашкавал, също и в листни зеленчуци, кейл, броколи.

3. Магнезий

Този ценен елемент допринася за нормалната функция на нервната система, както и на мускулите. Помага да поддържаме нормален сърдечен ритъм, да имаме здрави кости и да регулираме нивата на кръвната захар. Не на последно място влияе благоприятно на кръвното налягане, като помага да го държим в нормални граници.

Дефицитът на магнезий в тялото може да доведе до хронични позиви за повръщане, диария, мигрена.

Къде да го открием?

В зелените зеленчуци, варивата, ядките, семената, както и в нерафинираните пълнозърнести храни.

4. Биотин

Биотинът е важен за нашите енергийни нива. Той играе важна роля и в поддържането на редица ензими, които пък участват в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините. Витаминът участва също и в:

глюконеогенезата – метаболитен път, който позволява производството на глюкоза от източници, различни от въглехидрати, като аминокиселините;

синтез на мастни киселини – биотинът подпомага ензимите, които активират реакциите, важни за синтеза на мастни киселини;

ензимите, чийто компонент е биотинът, участват в метаболизма на няколко важни аминокиселини, включително левцин.

Биотинът допринася за заздравяване на чупливите нокти, както и за по-здрава и красива коса.

Къде да го открием?

Слънчоглед, черен дроб, сладък картоф, бадеми, авокадо, яйца, мляко.

5. Витамин D

Допринася за добро костно здраве, растежа на клетките, подпомага нормалната функция на невромускулната и имунна системи. При дефицит на витамин D, костите могат да изтънеят, да станат по-крехки и по-чупливи.

Защо витамин D е толкова важен?

Къде да го открием?

В по-мазните риби като сьомга и туна, черен говежди дроб, сирене.

6. Витамин А

Този ценен витамин укрепва функцията на зрението, допринася за доброто състояние на кожата, на имунната система също. Витамин А е важен за създаването и възстановяването на кожни клетки. Също така помага да се противодейства на възпаленията, причинени от кожни проблеми. Липсата на достатъчно витамин А може да е причина за развитие на екзема или други състояния на кожата.

Как да разберете, че ви липсва витамин А?

Къде да го открием?

В зелените листни зеленчуци, както и в оранжевите и жълти зеленчуци, най-вече в сладките картофи и морковите. Също така можете да си го набавите чрез консумация на домати, плодове, млечни продукти, черен дроб, риба.

7. Пробиотик

Пробиотичните бактерии участват в широка гама процеси в тялото и функции, важни за храносмилането и качественото усвояване на всяко хранително вещество. От здравословното протичане на тези сложни процеси до голяма степен зависи и имунитетът ни.

Пробиотиците са полезни и за червата. Колкото по-добро е състоянието на червата ни, толкова по-добро ще е сътрудничеството им с останалите органи и системи в тялото. Състоянието на червата е от огромно значение за живота и баланса във всяка една система в организма, включително имунната. Пробиотиците допринасят за възстановяване и поддържане на баланса в невидимата екосистема в червата ни.

Пробиотичните бактерии могат да повлияят и на кожата и нейното състояние. По кожата ни живеят милиарди бактерии, които са част от този полезен микробиом и имат за задача да пазят организма от навлизането на болестотворни бактерии през кожата. Добрият баланс на пробиотични бактерии в кожата може да допринесе за облекчаване на акне, екзема, алергични възпаления, свръхчувствителност към някои продукти и съставки, насърчаване на по-бързото заздравяване на рани.

Къде да го открием?

В киселото мляко и ферментирали храни като комбуча, кефир, кисели краставички.

8. Витамин C

Витамин С е много мощен антиоксидант, който подпомага укрепването на имунната система, като стимулира производството на бели кръвни клетки, включително специфични клетки, които атакуват външните патогени, навлезли в тялото. Витамин С повишава и концентрацията на съществуващите антитела и стимулира образуването на нови. Той се бори със свободните радикали, които предизвикват възпаления, сърдечносъдови заболявания, рак, артрит, стареене на кожата и организма.

Благодарение на него тялото усвоява по-добре желязото, а този механизъм е от голямо значение за образуването на червени кръвни клетки и тяхната годност и способност да пренасят кислород до тъканите.

Признаци на дефицит на витамин C

Къде да го открием?

Във всички плодове и зеленчуци, но най-вече в цитрусите, червената чушка и броколи.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати