Здраве и красота

Защо трябва да ядем малини по-често?

Ползи за здравето от вкусния малък горски плод

09.03.2021г. / 05 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Малините са невероятно апетитен, вкусен и сладък плод с множество ползи за организма и здравето. Техните сладост и вкус са любими на мнозина. Подходящи са за сладкиши, десерти, кремове, салати, за включване в сокове и гарнитури. Но вкусовите им качества не са единственото, заради което заслужават да бъдат консумирани често.

Здравословни ползи от консумацията на ягоди

Една порция малини или около една чаша е заредена с голямо количество фибри – около 50% от необходимото количество за деня. Този плод е с нисък гликемичен индекс, което го прави чудесен за поддържане на стабилни нива на кръвна захар и инсулин.

Една чаша малини на ден допринася и за поддържане на силна имунна система. В това количество малини се съдържа около 50% от необходимото количество витамин С за деня, което е особено важно за добрия имунитет.

10 супер ползи от шипката

Малините са прекрасен източник на манган, витамин К и Е, витамини от група В, желязо, магнезий, фосфор, калий и мед. Това ги прави полезни за кожата, нервната система, кръвоносната система, храносмилателната система.

Горски плодове, които се грижат за здравето на женското сърце

Малините са едни от най-богатите на антиоксиданти плодове. Те играят съществена роля в намаляване на възпалението в тялото и борбата с оксидативния стрес, който свободните радикали причиняват, повишавайки риска от хронични дегенеративни и ракови заболявания. Ако редовно включвате малините в менюто си, ще се радвате на противовъзпалителния им ефект.

За какво са полезни дренките?

Свързани статии

Проучвания, цитирани от healthdigest.com показват, че малините имат свойството да понижават риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, рак, допринасят и във възстановяване на увреждания в молекулите на ДНК.

Те са с ниско съдържание на калории, което ги прави прекрасни и за диета. Консумацията им не предизвиква резки скокове в нивата на кръвната захар.

Неочаквани маски за лице с къпини

Малините са прекрасни и защото са лесни за включване във всякакви хранителни режими – от нисковъглехидратни, до кето и диети с намален калориен прием. Могат да се комбинират с различни храни. Чудесни са и като десерт.

Коментирай