Здраве и красота

5 полезни храни, които се грижат за женското здраве

Богати са на важни хранителни елементи

04.03.2021г. / 10 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че консумацията на картофи и череши, спомага за намаляване на вредите от свободните радикали, намалява риска от мускулни крампи и умора? Наред с други суперхрани, като авокадо, боровинки, семена от чиа, които са богати на важни витамини и минерали, вижте още 5, които се грижат за женското здраве.

Хапвайте чесън за здраво сърце и кости.

Знаете ли, че шест скилидки чесън съдържат около 17% от необходимия дневен прием на витамин В6, а на манган – 23%.

Важни витамини и минерали за жените над 40

Консумирайте го за по-ефективни тренировки. Чесънът намалява стреса върху сърцето и помага да се справите по-добре с интензивните упражнения.

За здрави кости. Нивата на хормона естроген намаляват с възрастта и особено в периода на менопаузата, което пък се отразява на състоянието на костите. Консумацията на половин скилидка чесън на ден, се грижи за здравето на костите.

Пийте кефир при акне, висока кръвна захар и за здрав стомах

Кефирът намалява риска от рак на гърдата, депресия и помага при проблеми с излишните килограми

Кефирът е изключително богат на калций, фосфор, витамин В12. Той съдържа повече пробиотици в сравнение с киселото мляко, които благоприятстват храносмилането. Редовната консумация на кефир спомага за намаляване на тревожността, стреса и депресията, а според канадски учени може да намали и риска от рак на гърдата.

Подценявани храни, които всъщност са много полезни

Консумацията на говеждо месо облекчава симптомите на ПМС и намалява риска от анемия

Порция от 100 грама говеждо месо съдържа около 53% от дневната необходимост на цинк, на витамин В12 – 40%, желязо – 16%, витамин В2 – 12%.

За витамини В12 и В2 се смята, че облекчават симптомите на предменструалния синдром. От друга страна, когато в организма има недостиг на желязо, се появяват неразположения като умора и световъртеж, кожата става бледа. По време на менструацията нивата на желязото леко се понижават. Цинкът пък е необходим за здрави и красиви коса и нокти.

Коментирай