Здраве и красота

Витамини и минерали за здрави нокти

За повече красота

18.03.2021г. / 16 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ноктите, също като кожата и косата, могат да ни подскажат, ако в организма ни се наблюдава дефицит на някои хранителни вещества (и не само). Промяна във външния им вид, текстурата или формата, не бива да бъде подминавана. Кои са едни от най-важните хранителни елементи за тяхното здраве и красота? Такива са цинк, омега-3 мастни киселини. Вижте от кои други се нуждаят ноктите ви. Важно! Преди прием на хранителни добавки се консултирайте с лекар.

Биотин

Той е в групата на В-комплекс и е познат още като витамин В7, коензим R и витамин H. Биотинът укрепва не само косата, но и насърчава клетъчния растеж, подпомага метаболизма на изграждащите протеини и аминокиселини, които са от съществено значение за растежа на ноктите. Витаминът се съдържа в добри количества в храни като свински/телешки черен дроб, яйца, риба, авокадо, семена и други.

Важни витамини и минерали за жените над 40

Витамин В12 и В9

Още едни важни витамини за здравето и красотата на нашите нокти. Витамин В12 играе важна роля за усвояването на желязото, както и за синтеза на червените кръвни клетки. Желязото, B12 и фолиевата киселина (витамин В9) са необходими за поддържане на здравината на ноктите.

Недостигът на тези два елемента може да доведе до появата на пигментация на ноктите, чупливост, да направи ноктите прекалено твърди. Може да си ги набавите чрез консумацията на червено месо, птиче, риба, яйца, млечни продукти и други.

Храни, богати на фолиева киселина

Желязо

Важен минерал, за който знаем, че участва в синтеза на хемоглобин, който отговаря за пренасянето на кислород до всеки орган и всяка клетка в тялото, включително и ноктите. Когато се наблюдават ниски стойности на желязо, тогава клетките не получават достатъчно кислород. Дефицитът на минерала може да доведе до анемия, което да доведе до промяна в състоянието на ноктите. Желязо може да си набавите, консумирайки говеждо, свинско, черен дроб, пилешко, риба, спанак, сусамово семе, боб. Добавянето на храни, които са богати на витамин С към менюто ви ще подобри усвояването на желязото.

Коментирай