Здраве и красота

Масло от кокум - за подхранени и здрави кожа и коса

Лесно се абсорбира

27.03.2021г. / 05 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Природата ни е дарила с различни растения, които дават плодове и някои от тях са подходящи за извличането на ценни масла. Маслото от кокум е такова. Дърветата кокум се отглеждат предимно в тропическите райони на Индия. Плодовете и семената на дървото имат различни кулинарни, козметични приложения.

4 масла, които редуцират двойната брадичка

Характерно за маслото от кокум е, че има светлосив или бледожълт оттенък и за разлика от други масла има много твърда текстура, но може да се разтапя, а и при допир с кожата се омекотява. Подходящо е за маски, домашни пилинги, балсами, може да се комбинира и с други масла.

Какви са ползите и приложенията му?

Грижа за ръцете с подхранващи масла

Възстановява влагата в кожата, косата, скалпа, особено при сухите такива

Маслото от кокум има омекотяващо действие, подхранва в дълбочина. Може да се прилага върху кожата на лицето и тялото, косата, скалпа.

За разлика от други подобни видове растителни масла с плътна текстура, то не оставя усещане за тежест върху кожата, не сплесква косата. Лесно се абсорбира, без да оставя нежелано омазняване, кожата и косата са подхранени, красиви, меки.

Най-добрите съставки за вашата кожа според зодията

Богато е на мастни киселини

Невероятното масло от кокум е с високо съдържание на мастни киселини, като омега-3 и омега-6, които помагат на тялото да поддържа здрави мембрани на кожните клетки, като така се намалява и рискът от увреждане. Маслото е добре известно и със способността си да регенерира кожните клетки и действа противовъзпалително. То е чудесна грижа за сухи устни и напукани пети и има благоприятно въздействие при чувствителните кожи.

Свързани статии

При видими признаци на стареене

Комбинацията от овлажняващи, регенериращи клетките на кожата и антиоксидантни свойства на маслото от кокум, го прави отлична естествена грижа в борбата с видимите признаци на стареене. Такива са бръчките, загуба на сияен тен, вяла кожа, дехидратация и вредите от околната среда.

Богато е на витамин Е

Витамин Е е мощен антиоксидант и един от най-добрите витамини за здравето и красотата на кожата, имунната система, действащ срещу свободните радикали.

Коментирай