Здраве и красота

До какво води прекаляването с бадемите?

Полезните ядки в големи количества могат да предизвикат и проблеми

21.03.2021г. / 05 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бадемите са едни от най-вкусните и полезни ядки, които много хора обожават да похапват. Ако ги консумирате при основните хранения, в комбинация с други ядкови миксове или като следобедна закуска, а в допълнение ползвате и бадемово мляко, шансовете да прекалявате с приема на бадеми е доста голям. А това не е шега.

Съществуват ли здравословни рискове от прекомерната консумация на бадеми? Краткият отговор е да.

4 неща, които се случват в тялото, когато всеки ден ядете бадеми

Бадемите са изключително богати на фибри, калций, витамин Е. Те са една прекрасна закуска. Не съдържат особено много калории. В една стандартна порция от 30 грама бадеми се съдържат около 163 калории и 14 грама мазнини. Това е и препоръчителният прием на ден, според Livestrong.com.

Ако обаче надвишите този прием съществува риск от поява на здравословни неразположения и проблеми.

Прекомерният прием на бадеми под каквато и да е форма, включително течна (бадемово мляко) крие риск от покачване на теглото и дори наднормено тегло. Бадемите и бадемовите продукти са калорични и много богати на мазнини. Те са полезни, но с количеството им трябва да се внимава, защото не трябва да се пренебрегва хранителният товар, който довнасят към останалата храна, която приемаме.

Какво се случва с тялото ви, когато изяждате по 5 бадема на ден

Бадемовото брашно също е един все по-често предпочитан продукт като заместител на стандартното високогликемично бяло брашно с глутен. Бадемовото брашно обаче е калорично и наситено с мазнини. Ако прекалявате и с него, това ще ви предразположи към напълняване, повишаване на холестерола и други здравословни проблеми.

Защо трябва да се внимава с приема на бадеми?

Бадемите са с високо съдържание на витамин Е. Той е много полезен антиоксидант, но не и ако прекалите с него. Манганът в бадемите пък в големи количества може да предизвика нарушения във влиянието на някои лекарства – медикаменти за високо кръвно налягане, антипсихотици, антиациди, лаксативи (за облекчаване на запек), някои антибиотици, пише livestrong.com.

Свързани статии

Предозирането с витамин Е може да доведе до диария, световъртеж, замъглено зрение, главоболие, газове и подуване в червата.

Как да включим бадемите в менюто си?

Бадемите са много богати на фибри. Прекаляването с тях може да има обратния ефект върху храносмилането, защото както знаем фибрите благоприятстват обработката на храната в червата. Прекомерният прием на фибри може да затрудни работата на червата, да предизвика неприятни симптоми, дори болка.

Не се отказвайте от консумацията на бадеми. Те са изключително полезни. Важно е да се внимава с приетото количество. Прекаляването с която и да е полезна храна може да има вредни ефекти.

6 неподозирани ползи от бадемите

Коментирай