Здраве и красота

Мястото, на което никога не трябва да стискате пъпки

Известно като „триъгълникът на смъртта“

23.03.2021г. / 17 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато по лицето ви се появи пъпка, първата ви реакция е да понечите да я изстискате, за да я премахнете от там. Стискането на пъпките е противопоказно и силно непрепоръчително от дерматолозите. Те са единодушни, че пъпките не трябва да се стискат, защото това възпалява околната тъкан и влошава състоянието на кожата.

8 причини за акне при възрастни

Има обаче едно място, на което често излизат пъпки, но в никакъв случай не трябва да ги стискате, ако се появят там. Това е зоната на носа, около носа и над устните.

Зоната е известна като „триъгълникът на смъртта“. Името звучи страшно и за това си има причина. Доктор Амеш Адаля, специалист по инфекциозни болести в Центъра за здравна сигурност към Институт Джонс Хопкинс обяснява пред Healthline, че „триъгълникът на смъртта“ е нарицателен термин за областта на лицето, включваща зоната на носа, около носа и ъглите на устата.

Акнето подсказва за вътрешен здравословен проблем

Тази област е изключително богато снабдена с кръвоносни съдове и нервни окончания, водещи към зони в черепа, в които инфекциите могат да се разпространят изключително бързо и мълниеносно, както и да станат по-сериозни и тежки.

Ето защо, ако имате пъпка в тази област в никакъв случай не трябва да я докосвате, съветва специалистът, цитиран от healthdigest.com. Това важи особено за гнойни пъпки, които са видимо възпалени. В много случаи съществува риск от възникване на стафилококова инфекция, която да се разпространи по кръвоносните съдове в мозъка.

Според клиника Майо, стафилококовата инфекция се причинява от бактериите стафилококи. Те са микроби, които живеят по кожата и при определени условия могат да започнат да се размножават. Ако инфекцията се влоши, това може да предизвика скоростното навлизане на тези бактерии в кръвта и достигането ѝ до различни тъкани и органи в тялото.

Как да се отървем от пъпчиците след бръснене

Свързани статии

Сериозните и тежки инфекции са рядкост, но могат да бъдат наистина животозастрашаващи. След навлизането на тези болестотворни бактерии в кръвообращението от „триъгълника на смъртта“, разстоянието, което те изминават до достигане на мозъчните тъкани, не е никак голямо. Въпреки че инфекциите в тази област са редки, според специалистите тази област на лицето трябва да се докосва с изключително внимание.

5 грешки в грима, които причиняват акне

Не трябва да забравяме, че носът и устата са „входните врати“ на нашето тяло, през които могат да навлязат различни вируси, бактерии и патогени. Когато докосваме лицето си, трябва да го правим с щателно измити ръце. Ако има възпаление в тази зона на лицето е най-добре да се посъветваме със специалист преди да предприемаме стискане, което води до повишаване риска от сериозни инфекции.

Коментирай