Здраве и красота

Какво се променя, ако спортувате по 30 минути всеки ден

Имате повече енергия

29.03.2021г. / 15 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често спортувате? А може би почти не го правите? Време за 30-минутна активност винаги може да се намери. Да започнеш и да превърнеш това в навик, отнема време, но ако се решите да започнете, само след седмица ще забележите колко по-добре се чувствате. Ако все още не вярвате в 30-минутната ежедневна физическа активност, вижте няколко добри причини да опитате с бягане, каране на колело, зумба, народни танци, йога, пилатес, фитнес и т. н.

Половин часовата ежедневна тренировка може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, метаболитен синдром, диабет, тъй като физическата активност спомага за подобряване на кръвообращението и контрола на кръвното налягане и кръвната захар.

Подобрява се самочувствието.

Един добър начин да поддържате добра форма или да свалите излишни килограми е като се упражнявате по 30 минути на ден.

Промени в начина на хранене намаляват риска от депресия

Сънят става по-пълноценен.

Забавят се процесите на стареене в тялото.

Редовната спортна активност спомага за увеличаване количеството норепинефрин в организма. Това е хормон, който може да смекчи реакцията на мозъка ни към стрес и стресови ситуации. Ако сте имали стресов ден, една бърза тренировка, крос или дори ходене, могат да намалят значително напрежението.

Упражнения, подходящи за тренировка вечер

Повишава се имунитетът.

Усещанията за добро настроение и щастие се повишават.

Повишават се енергийните нива. Редовната спортна активност спомага за по-доброто доставяне на кислород и хранителни вещества до мускулните тъкани, като същевременно помага на сърдечносъдовата система да работи по-ефективно, а така не даваме и шанс на умората. Паметта и концентрацията се подобряват.

Какво се случва, ако спрете консумацията на добавена сол?

Тялото складира по-малко излишни мазнини.

Още една причина да включите в ежедневието си 30-минутна спортна активност е това, че спортът спомага за синтеза на клетки в хипокампуса (част от мозъка), отговорни за паметта и ученето.

Нивата на хемоглобин и желязо в кръвта се подобряват.

Добър начин да увеличите производителността по време на работния ден. Ако работата ви позволява дълга обедна почивка, 30-минутна разходка може да ви помогне да завършите работния ден с добра продуктивност.

Свързани статии

Подобрява се състоянието на костите и мускулите.

Мотивирате се да се храните по-здравословно.

Храносмилането се подобрява.

Още ползи за здравето от 30-минутните упражнения на ден включват намаляване на възпалението в тялото, синтез на инсулин, както и контрол на хормоните, които са свързани с множество форми на рак.

Коментирай