Здраве и красота

Как да се справите с врасналите нокти на краката?

Болезнен и много неприятен проблем

08.04.2021г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Врасналите нокти на краката са проблем, с който много хора се сблъскват. Те са болезнени, подути, понякога гнойни и могат да възпрепятстват нормалното носене на обувки, от което страда не само походката ви, но и цялата стойка и цялото тяло.

Средства срещу обърнати косми

Врасналият нокът на пръста на крака прави кожата твърда, червена, подута, чувствителна и силно болезнена. Носенето на обувки и ходенето могат да се превърнат в мисия невъзможна. В повечето случаи можете сами да повлияете на врасналия нокът, като това може да помогне за облекчаване на състоянието му. Ако болката и подуването не изчезнат се налага да потърсите лекарска помощ.

Как да разберете дали нокътят е враснал?

Врасналият нокът на крака се проявява, когато малка част от нокътя, най-вече ъгълчето на външната му част, се забие в кожата около него. Това предизвиква възпалителна реакция в тялото, а като резултат от нея се появяват първо зачервяване, след това подуване.

Възпалителната тъкан започва да расте, като набъбва още повече, пълни се с гной. Нокътят става болезнен, кожата около него все по-подута и изопната. Става чувствителна при допир.

6 вида вагинални бучки и какво могат да означават

При по-тежки инфекции е възможно да се образува гранулом, който прави кожата на нокътя изключително болезнена и е почти невъзможно да бъде докосната.

Какво причинява врастване на нокътя на крака?

Една от най-честите причини за този неприятен и болезнен проблем е неправилното изрязване на ноктите. Възможно е врастването да се причини и от носене на неудобни и прекалено тесни обувки.

В други случаи врастването може да се получи заради спортна активност – тичане, скачане, катерене. При някои спортове се натоварват пръстите на краката, което в комбинация с триенето в обувките допринася за врастването на нокътя.

Как да облекчите врасналия нокът и да намалите възпалението?

Как да се справим с врасналите косъмчета на бикини зоната?

Накиснете краката

Накиснете краката в топла вода със сапун. Можете да добавите и няколко капки английска сол и етерични масла, за да омекотите кожата и да намалите възпалението. Накисването на краката носи облекчение и разширява порите на кожата, което позволява на гнойта и мъртвите кожни клетки да се отделят по-лесно. Не носете тесни чорапи и обувки известно време.

Свързани статии

Отделете нокътя

Ако нокътят не е враснал прекалено надълбоко, а само ъгълчето му се е забило в кожата, предизвиквайки възпаление, можете да го отделите много внимателно с конец или с пила за нокти. Не правете грешката да го изрязвате надълбоко. Това ще влоши проблема. Отделете само ъгъла на нокътя, като му позволите да се подаде над кожата. Внимателно отстранете малка частица от ъгълчето, за да не му позволите да се забие отново. Почистете мястото с памук с риванол или спирт.

Домашни лекове при забрал пръст

Намалете подуването, възпалението и зачервяването

Нанесете антисептичен или противовъзпалителен гел, крем на мястото на възпалението. Той ще намали възпалението и ще подпомогне оздравителните процеси в тъканите.

Ако нито един от методите не помага да облекчите възпалението и болките, потърсете лекарска помощ. Лекарят ще отстрани врасналия нокът и ще ви даде подходящо лечение за възпалението в зависимост от степента му.

Коментирай
Свободно време