Здраве и красота

Защо не трябва да дъвчете дъвка всеки ден

Какво се случва в тялото, ако прекалявате с дъвченето на дъвка

09.04.2021г. / 13 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дъвката е нещото, към което посягате, когато искате да освежите дъха си. Тя е помощник и в отстраняването на остатъците от храна, когато сте навън.

Проучвания, цитирани от healthline установяват, че дъвченето на дъвка има силен антистрес ефект. То успокоява нервната система и намалява стреса в тялото, като същевременно подобрява концентрацията и повишава бдителността.

Пчелна пита – за силен имунитет и здраво сърце

Наред с това обаче дъвченето на дъвка може и да повиши хормоните на стреса, в частност кортизола, който пък е отговорен за повишаване на бдителността. Той помага на тялото да реагира на стреса и да се справи с него.

Дъвченето на дъвка стимулира и продукцията на слюнка, което подпомага прочистването на устната кухина и разграждането на хранителните остатъци в междузъбното пространство, които потенциално могат да причинят кариес. Ако сте навън и нямате достъп до четката си за зъби след хранене, дъвката може да ви помогне да се предпазите от плака и остатъци от храна. Това е един съществен плюс за здравето на вашите зъби.

Дъвченето на дъвка гори калории

Важно уточнение тук е, че дъвката трябва да е без захар. Ако съдържа захар, това всъщност ще повиши риска от кариес вместо да го намали. Избирайте дъвки с натурални или изкуствени подсладители и заместители на захарта.

Дъвченето на дъвка може да подпомогне и предотвратяването на развитие на ушни инфекции, болезнено протичане на вирусни инфекции, засягащи ушите.

Какво се случва в тялото, ако дъвчете дъвка всеки ден? Какви са потенциалните негативни ефекти от този навик?

Възможни косвени причини за поява на газове

Въпреки че дъвченето на дъвка има някои ползи за здравето, то може да бъде и вредно, особено ако се дъвче прекалено често и твърде продължително.

Дъвченето на твърда дъвка за дълго време може да причини болезнени и неприятни странични ефекти. Възможно е да повлияе негативно на венците, да причини кървене, подуване, възпаления.

Свързани статии

Честото дъвчене на дъвка има възможни негативни ефекти и върху храносмилателния тракт. Може да предизвика стомашни разстройства, спазми, болки в стомаха, особено ако дъвката се погълне.

Дъвченето на дъвка може да причини подуване и газове в червата, коремна болка и дискомфорт. Особено противопоказно е при страдащите от синдром на раздразненото черво. Това се дължи на изкуствените подсладители ксилитол, сорбитол и други захарни алкохоли, които имат силно дразнещо въздействие върху червата. Възможно е да се появи дори диария.

7 хранителни навика за повече здраве

Честото дъвчене на дъвка може да причини схващания и болки в челюстта. При постоянното дъвчене активно участие взима долната челюст, чиято става може да се възпали и да причини болки, дискомфорт, затруднения в храненето, дори преждевременно износване на ставата.

Дъвчете дъвка умерено и не толкова често. Избягвайте да дъвчете по-дълго от 30 минути.

Коментирай