Здраве и красота

Коя е единствената част от тялото, която се самопочиства?

Няма нужда да я чистите

12.04.2021г. / 14 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да поддържате добра лична хигиена вероятно сте свикнали да почиствате и измивате всяка част от тялото си. Това включва взимане на душ, миене на косата, кожата, кожните гънки навсякъде по тялото. Почистването на ушите също влиза в хигиенната рутина, но то е напълно излишно.

За какво подсказва видът на ушната кал

Всъщност, единствената част от тялото ни, която има способността да се почиства сама, са имено ушите. Това се случва благодарение на отделянето на ушна кал.

Ушите ви се самопочистват, което означава, че употребата на клечки за уши и други методи за почистване са напълно излишни.

Почистването на ушите е напълно излишна хигиенна практика. Ушната кал се отделя от ухото по естествен начин, като с нея се отделят и натрупани кожни клетки, бактерии, прахови частици. Тоест ухото се почиства само, вместо ние да го правим. Единственото, с което можем да му помогнем, е да оберем ушната кал със салфетка от външната част на ушната мида.

Премахване на ушната кал в домашни условия

Бъркането с клечки за уши може да създаде допълнителни проблеми. Клечката за уши може да вкара ушната кал навътре в ухото. Възможно е неволно да предизвикате травма на тъпанчето или някоя друга тъкан или структура на ухото.

Според експерти от Carson Hearing Care употребата на клечки за уши е излишна и е препоръчително да се сведе до минимум. Естествените движения на челюстта, като дъвчене, прозяване, говорене допринасят за изтласкването на ушната кал извън ушния канал. Ето защо не се изисква специално „бъркане“ в ухото, за да я извадите. Достатъчно е само да забършете видимата и изтекла кал от ушите, за да ги почистите.

Ушната кал може да подскаже за здравословни проблеми

Ако все пак усетите, че в ухото ви се е събрала твърде много ушна кал, потърсете услугите на специалист уши-нос-гърло, който да почисти ушите ви професионално. Един от най-честите признаци на запушване на ухото с втвърдена ушна кал е заглъхването и намаляването на слуха.

Коментирай
Свободно време