Здраве и красота

Какво се случва с кожата, ако носите грим всеки ден?

Потенциални рискове за кожата

16.04.2021г. / 15 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате да носите грим, вероятно като повечето жени, които държат на добрия си външен вид. Гримът ви помага да изглеждате добре, да представите най-доброто от себе си, да прикриете несъвършенствата си и да подчертаете предимствата на лицето и кожата си. Кожата обаче може да страда от ежедневното носене на грим. Ето какво се случва, когато носите грим всеки ден.

5 начина, по които гримът се отразява на любовния ви живот

Може да ви излизат повече пъпки

Без значение дали страдате от акне или не, пъпките могат да се появят. Тяхната поява може да се влоши от непрестанното носене на грим, което запушва порите и създава условия за възпаления.

Периодът на заздравяване на пъпките може да се удължи

Когато кожата има възможност да диша безпрепятствено, нейните кожни клетки се обновяват по-бързо. При запушване на порите и затруднена регенерация на клетките вследствие постоянното носене на грим, заздравяването и завяхването на новоизлезлите пъпки може да се удължи.

7 неща, които жените с перфектен грим правят винаги

Носенето на спирала може да навреди на миглите

Спиралата за мигли прави страхотен обем и подчертава красотата им. Уплътнява ги и ги кара да пърхат красиво през целия ден. Ползването на една и съща спирала обаче обикновено отнема много седмици. Докато се изхаби една опаковка може да минат и месеци. Това създава условия за развитие на бактерии, които вие пренасяте върху миглите си с всяко нанасяне. Това може да доведе до очни инфекции и възпаления. Съставките в спиралите могат да направят и миглите ви по-слаби и крехки, като това увеличава риска от падането им.

Снимка: iStock

Може да причини контактен дерматит

Контактният дерматит възниква при контакт с някоя от съставките в гримовете, която причинява зачервяване, сърбеж, обрив. Дерматитът е кожна реакция, която предполага незабавно преустановяване на използваните продукти, докато не се установи коя от съставките в тях я предизвиква.

Как да задържите грима върху кожата си в летните жеги?

Свързани статии

Може да обостри екземата

Ако страдате от екзема, ежедневното носене на грим може да обостри това кожно състояние. Това отново се дължи на съставките в гримовете. Освен това, кожата, страдаща от екзема, с е нуждае от специална грижа. Ако смесвате различни видове продукти, това може да влоши състоянието на кожата.

5 грешки с грима, които ви правят по-стари

Носенето на грим всеки ден може да състари кожата

Неправилният подбор на видовете гримове и техните цветове може да ви накара да изглеждате по-стари. Освен това, ежедневното носене на грим може да ускори процесите на стареене в кожата заради наличието на някои съставки в продуктите. Не забравяйте да нанасяте продукти за хидратация и слънцезащита, за да намалите този риск.

Коментирай