Здраве и красота

Етерични масла при артрит

Облекчават дискомфорта

24.04.2021г. / 05 37ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Артритът е ставно заболяване, което причинява подуване и болка във и около ставите. Обикновено се класифицира като остеоартрит или ревматоиден артрит. Артрозата се появява, когато хрущялът между ставите се износва, като причинява възпаление и болка и обикновено се появява в ставите, които са най-натоварени, като коленете, тазобедрените стави, гръбначния стълб и ръцете.

Ако страдате от артрит вероятно имате назначена терапия от лекар специалист. Вижте кои ароматни етерични масла могат да помогнат за облекчаване на болката. Важно! Преди употреба се консултирайте с лекар.

Етерично масло от джинджифил

Загряващо масло, което задължително трябва да се комбинира с друго подходящо растително масло, за да не предизвика силни дразнения върху кожата при нанасяне. Етеричното масло от джинджифил има противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти върху тялото и е доказано, че помага за намаляване на болката и сковаността, свързана с артрита.

Най-добрите етерични масла за жени

Етерично масло от куркума

Най-активната съставка в куркумата е куркуминът, който е мощно противовъзпалително съединение. За маслото от куркума се смята, че е много ефективно за облекчаване на неразположенията свързани с ревматоиден артрит. Също така благоприятства състоянието на кожата, облекчавайки акнето, подобрява еластичността на кожата, намалява бръчките.

Етеричното масло от куркума не бива да се използва самостоятелно за масаж. Може да го комбинирате с растително масло, масло от чаено дърво и други.

Етерични масла за топене на корема

Етерично масло от портокал

Идеално се комбинира с масло от авокадо, тамян, евкалипт, роза или бадемово. Неговият освежаващ аромат подобрява нашата концентрация, настроение, повишава енергийните ни нива. Маслото от портокал също може да облекчи болките свързани с артрита.

Забранени храни при артрит

Етерично масло от тамян

Според западни изследвания, това ароматно масло може да инхибира производството на ключови възпалителни молекули, свързани със състояния като артрит и може да помогне за предотвратяване разграждането на хрущялната тъкан. Според учени, това значително намалява нивата на възпаления, предизвикващи болката и сковаността.

Свързани статии

Етеричното масло от тамян подобрява състоянието на кожата при белези, стрии, ароматът му действа отпускащо, добра грижа е за по-зрели кожи. Важно е да се комбинира с друго базово масло като зехтин, кокосово масло и други.

Етерично масло от смирна

Още едно ароматно масло, което има противовъзпалителни свойства и може да се прилага за облекчаване на неразположенията свързани с артрита. Изследване, публикувано в Scientific Reports, показва, че тамянът и смирната са много ефективни при облекчаване на възпалителни заболявания, особено когато се комбинират, тъй като потискат интензивността на възпалението на ставите. В допълнение, маслата от тамян и смирна подпомагат еластичността на кожата.

Снимка: iStock

Коментирай