Здраве и красота

Билки и подправки, подпомагащи храносмилането

Подобряват състоянието на стомашно-чревния тракт

19.05.2021г. / 05 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Доброто храносмилане е от ключово значение за цялостното здраве. От нормалното разграждане и усвояване на хранителните вещества зависят всички процеси в организма. Затрудненията и проблемите с храносмилането могат да доведат до редица здравословни състояния и заболявания, които да влошат общото здраве.

Най-добрите билки при задържане на излишни течности

За щастие на помощ идват природните дарове, сред които са билките и подправките. Някои от тях имат особено мощни свойства по отношение на подобряване на храносмилателната функция. Ето най-полезните сред тях.

Кориандър

Включването на ароматния кориандър в диетата ви е много вкусен начин да обогатите ястията си, но и да подобрите храносмилането. Подправката има приятен и силен вкус, но и много здравословни качества. Проучване на IBS, цитирано от Livestrong установява, че кориандърът може да намали болките, дискомфорта, подуването на корема, особено причинени от синдром на раздразненото черво. Изследването е публикувано в списание Digestive Diseases and Sciences.

Джинджифил

Джинджифилът е известен със свойствата си по отношение потискането на гаденето и повръщането. Неговите активни съставки могат да помогнат за намаляване на дискомфорта, подуването, газовете, диарията, запека. Безопасен е и за консумация по време на бременност и е подходящ заради положителното си въздействие върху потискането на сутрешното гадене.

5 билки за повече енергия и цялостно здраве

Джинджифилът може да ускори движенията на стомаха и червата, като това ускорява метаболизма и усвояването на храната, включително придвижването ѝ към дебелото черво, следователно навременното ѝ изхвърляне като краен продукт. Това облекчава запека и подуването на корема.

Куркума

Куркумата има много силни противовъзпалителни свойства. Тя може да подпомогне усвояването на въглехидратите, като балансира нивата на кръвната захар в тялото. Има положителен ефект и върху храносмилателната система. Консумацията на куркума може да допринесе за облекчаването на синдром на раздразненото черво, подуване, газове, дискомфорт след хранене.

Билки срещу лош дъх

Активното вещество в куркумата, наречено куркумин, може да подпомогне и състоянието на чревните бактерии. То има противовъзпалителен ефект и стимулира растежа на полезните пробиотични бактерии в чревната флора.

Свързани статии

Кимион

Кимионът може да помогне да намалите стомашните болки, подуването на корема. Тази подправка може да допринесе и за облекчаване на запека, като омекотява изпражненията и улеснява придвижването им.

Копър

Пресният копър има стимулиращо въздействие върху гладката мускулатура на червата. Това стимулира работата им, улеснява изхождането, намалява газовете и подуването в червата. Подобряването на движенията на червата благоприятства храносмилането и детоксикирането на организма.

Билки за здрави и силни кости

Мента

Ментата има свойството да облекчава стомашни болки. Тя подпомага храносмилането и намалява възпалението. Има релаксиращ ефект върху гладката мускулатура, като това облекчава различни болки и спазми в стомашно-чревния тракт.

Коментирай