Здраве и красота

Здравословни ползи от спелтата

За какво е полезна

26.04.2021г. / 05 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Спелта е зърнена култура, консумирана още от Древността. От нея се приготвят прекрасни и вкусни печива с гладка текстура и мека вътрешност. Спелтата е много питателна. Има много богато съдържание на фибри, протеини и хранителни вещества, сред които изобилие от магнезий и цинк. Съдържа още натрий, калций, желязо, магнезий, манган, витамин В3 (ниацин), фосфор, калий.

Хапвайте елда за отслабване и добро храносмилане

Спелтата е вид пшенична култура, но с известни разлики от традиционната пшеница, която използваме масово в приготвянето на хляб и тестени изделия. Ето защо спелтата също съдържа глутен и е добре да се избягва от хора, страдащи от различни видове непоносимости към глутена.

Кои са здравословните ползи от консумацията на спелта?

Брашно от рожков и здравословните му ползи

Много добър източник на фибри

Ползите от диетата с високо съдържание на фибри са много. Фибрите в спелтата дават усещане за ситост за дълго време. Те подпомагат функциите на храносмилателната система, допринасят в борбата с излишните килограми, могат да спомогнат за контрола на кръвната захар и да ограничат резките скокове в стойностите ѝ и тези на инсулина. Богатите на фибри хранителни режими допринасят и за контролирането на холестерола.

Спелта и нейните ползи за здравето

Може да помогне в понижаването на холестерола

Консумацията на спелта може да е полезна в контрола на високите стойности на лошия холестерол. Фибрите в спелтата могат да допринесат за понижаването му. Поради съдържанието на разтворими фибри в състава си, спелтата подпомага абсорбирането на холестерола в кръвта, което предпазва кръвоносните съдове от отлагане на плаки.

Добър източник на желязо

Спелтата е с високо съдържание на желязо. Този минерал е от ключово значение за синтеза на червени кръвни клетки. Диета с високо съдържание на желязо подпомага нормалното кръвообращение и доставка на кислород до всички тъкани в тялото. Това подпомага метаболизма и усвояването на хранителните вещества. Допринася и за добри енергийни нива в тялото.

9 страхотни ползи от лешниците

Полезна за сърцето

Фибрите в спелтата намаляват холестерола, което оказва благотворно влияние не само върху кръвоносните съдове, но и върху работата на сърцето. Добрият контрол на стойностите на холестерола намалява пристъпите при сърдечна недостатъчност и подпомага лечението при сърдечносъдови заболявания. За хората, страдащи от подобни проблеми, е добре да обогатят диетата си с повече фибри.

Изненадващи храни, съдържащи глутен

Контрол на диабета

Спелтата е с нисък гликемичен индекс, което е важно за диетата на страдащите от диабет и различни предиабетни състояния, като инсулинова резистентност, метаболитен синдром, затлъстяване. Спелтата не предизвиква резки покачвания в стойностите на кръвната захар и инсулина, което означава, че се усвоява бавно и благоприятно от организма.

Коментирай