Здраве и красота

10 ползи от корена от женшен за женското здраве

Допринася за баланса на хормоните

25.04.2021г. / 06 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Женшен е многогодишно растение, което е широко разпространено в Азия и Централна и Южна Америка. Коренът от женшен се използва в традиционната медицина на тези народи от векове заради многобройните си ползи за здравето. Съществуват над 10 вида женшен, като всичките имат уникални свойства, важни за женското здраве, а и не само.

Здравословните ползи от сибирския женшен

Кои са основните ползи от употребата на корен от женшен, особено за женското здраве?

1. Спомага за контрол на хормоните.

Синдромът на поликистозните яйчници засяга милиони жени по света. Този проблем е свързан с дисбаланс между редица хормони. При него обикновено има повишени стойности на мъжките полови хормони в тялото на жената, като това повлиява не само менструалния цикъл, но и обмяната на веществата на цялостно ниво. В много от случаите е налице и инсулинова резистентност, при която е нарушена обмяната на въглехидратите и мазнините.

Коренът от женшен може да допринесе за балансиране на нивата на тези хормони, като същевременно повлиява благоприятно и чувствителността на клетките към инсулина.

2. Антистареещи ефекти.

Женшен се бори с възпаленията в тялото и кожата. По този начин той може да подпомогне забавянето на стареещите процеси и появата на бръчки. Коренът от женшен има хидратиращ и подхранващ ефект върху кожата. Антиоксидантите в него стимулират синтеза на колаген, важен за текстурата и младостта на кожата.

Корейски червен женшен за отслабване

3. Подобрява костната плътност.

Много жени страдат от остеопороза с напредване на възрастта. Коренът от женшен има свойството да допринася за подобряване на костната плътност, като това намалява риска от остеопороза.

4. Бори се с инфекциите.

Гъбичните и бактериалните вагинални инфекции засягат много жени, тъй като тази деликатна зона е много уязвима на атаките на различни патогени. Коренът от женшен има противовъзпалителни, антимикробни и противогъбични свойства, които са важни за женското здраве.

Билки за мощна стимулация на енергийните нива

5. При вирусни инфекции.

Отварата от корен от женшен се използва от векове като антивирусно средство. Богата е на микроелементи и витамини, подпомагащи имунната система.

Коментирай