Здраве и красота

Грешки в отслабването, които допускате с фъстъченото масло

Консумирането на масло от фъстъци е здравословно, но в умерени количества

29.04.2021г. / 05 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Фъстъченото масло е прекрасно и здравословно допълнение към закуската ви. То е известно с ползите си в отслабването, които дължи на мононенаситените си киселини и способността си да ускорява метаболизма.

Добавянето на фъстъчено масло към диетата може да подпомогне и задържането на оптималното тегло, което сте постигнали с много усилия в здравословното и балансирано хранене. Според проучване от 2018 година, публикувано в European Journal of Nutrition и цитирано от healthdigest.com, консумацията на фъстъчено масло може да допринесе в отслабването и поддържането на оптималното тегло.

Бадемово или фъстъчено масло – кое е по-полезно?

Изследването е проведено върху 375 хиляди души, които за 5-годишен период са наддали по-малко тегло в сравнение с хората, които не включват фъстъчено масло в храненето си. А някои от участниците са изгубили тегло.

Фъстъченото масло е много богато на фибри и полезни мастни киселини. Консумацията на полезни фибри от фъстъченото масло има доказано добри ползи за метаболизма, контрола на теглото, кръвната захар, холестерола. Здравословните мазнини и протеини във фъстъците дават усещане за ситост през целия ден. Намаляването на пристъпите на внезапен глад е съществено за контрола на теглото.

Защо е важно да ядем фъстъчено масло по-често?

Кои са обаче грешките с фъстъченото масло, които могат да ви попречат да отслабнете и да поддържате здравословно тегло?

Купувате фъстъчено масло с добавени сол и захар

Ако искате да се възползвате от полезностите на фъстъченото масло, трябва да купувате натурално такова без добавени сол и захар. Захарта естествено прибавя не само калории към диетата ви, но и предизвиква рязко повишаване на кръвната захар и инсулина в кръвта, което дори при здрави хора е предпоставка за трупане на мастна тъкан. Солта пък е предпоставка за задържане на течности. В добавка към мастните киселини в състава на фъстъченото масло солта може да ускори процеса на трупане на телесни мазнини.

Ядете направо от буркана

Колкото и полезно да е фъстъченото масло, то е много висококалорична храна. Ето защо е важно количеството, което приемате. Ако ядете много фъстъчено масло, това няма да ви помогне да отслабнете, колкото и полезно да е то. Напротив – може дори да качите килограми.

Защо фъстъченото масло е полезно за здравето?

Ядете фъстъченото масло с шоколад или конфитюр

Тези божествени комбинации не правят консумацията на шоколад и конфитюри, сладка и други изкушения по-здравословна. Много хора грешат, като мислят, че включването на здравословна храна към останалите им нездравословни навици в храненето ще ги спаси от наднормено тегло. Всички тези изкушения съдържат много големи количества захари, наситени или трансмазнини, което в комбинация с калоричното фъстъчено масло е истинска бомба за вашата талия.

6 хранителни комбинации, от които се отслабва

Избирате фъстъчено масло с намалено количество мазнини

Някои видове фъстъчени масла са с етикет нискомаслено, което подобно на млечните продукти обещава по-малко мазнини и калории. Заблуждаващо е, защото всъщност мазнините във фъстъченото масло са наистина полезни, а редуцирането им не носи ползи на организма. Всичко, за което трябва да внимавате, е в какво количество и в какви комбинации консумирате фъстъчено масло. Това ще ви помогне да отслабнете и да поддържате теглото си.

Коментирай