Здраве и красота

Как да имате позитивна нагласа към тренировките

Упражненията не трябва да се приемат като присъда или наказание

05.05.2021г. / 05 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Спазването на рутина и постоянство в тренировките е истинско предизвикателство. Много хора се захващат с тренировки, само за да отслабнат. Скоро след това губят мотивация и преустановяват здравословните си навици, особено ако са успели да постигнат резултати.

Какво се случва с тялото, когато прекалите с тренировките?

Когато става дума за физическа активност, отслабването не трябва да е единствената мотивация. С други думи – не е важно само да броим изгорените калории, за да отслабнем колкото се може по-скоро. Движението е здраве и то трябва да се превърне в начин на живот за постоянно. От значение е за физическото, но и за психическото здраве.

Правенето на упражнения единствено в името на отслабването е рецепта за бедствие, смята доктор Джухи Джелани, клиничен психолог от Ню Йорк пред livestrong.com. Този начин на мислене, според доктор Джелани, оказва изключително много стрес на тялото и поставя нереалистични очаквания, идващи с краен срок, който ви притиска психически. В желанието си да свалите излишните килограми, продължавате да тренирате до пълно изтощение, намразвайки физическата активност и упражненията.

Тоест, този начин на мислене и действия не оказват благотворното влияние, което тренировките и движението биха имали, ако се правят не само с тази единствена мотивация и нагласа.

Митове за тренировките, в които не трябва да вярвате

Промяната в нагласата към тренировките и изместването на фокуса от отслабването към всички останали ползи, които движението носи, прави спазването на редовен двигателен режим по-лесно.

Как да изградите по-позитивна нагласа към тренировките, така че да съумеете да ги превърнете в начин на живот завинаги?


Снимка: iStock

Следете за постигнати здравословни резултати, не за изгорени калории

Фокусирането само и единствено в изгорените калории може да бъде предпоставка за временно придържане към тренировките. След постигане на целите много хора спират с упражненията и загърбват достатъчното ежедневно движение, от което тялото се нуждае. Другият сценарий включва недостатъчното постигане на целите. Когато това се случи и не успявате да изгорите достатъчно калории и мазнини с тренировките, вие ги преустановявате.

Избор на тренировка според това в коя част на тялото искате да отслабвате

За да сте наистина стриктни и да успеете да запазите тренировките като своя рутина се фокусирайте върху постигането на здравословни цели. Те са в дългосрочен план и могат косвено да допринесат за контрола на теглото. Това е по-добрата стратегия.

Свързани статии

Не правете тренировки, които не харесвате

Ако фитнесът не е вашата страст, не се насилвайте да тренирате точно по този начин. Опитайте различни спортове и занимания. Открийте страстта си и тренировката, която ви допада най-много. Това ще ви помогне да не намразите физическата активност като цяло.

Упражнения, подходящи за тренировка вечер

Използвайте тренировките за релакс и намаляване на стреса

Ако правите упражнения с една цел – да отслабнете, вероятността да ги правите с неудоволствие и в крайна сметка да ги намразите е голяма. Вместо това променете нагласата си. Приемете спорта и тренировките като нещо, което ви прави по-спокойни и отнема целия стрес, натрупан през деня. Така ще приемате по-лесно тренировките като част от ежедневието си, а не като наказание.

 

Коментирай