Здраве и красота

Защо не трябва да ядете солена храна преди лягане?

По какъв начин се отразява това на съня

10.05.2021г. / 14 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако имате проблеми със съня, не сте сами. Все повече хора в световен мащаб страдат от проблеми със съня от различно естество – трудно заспиване, често будене през нощта. Тези проблеми могат да се дължат на различни причини, една от които е консумацията на солени храни късно вечер.

7 задължителни навика преди лягане, които гарантират красотата ни

Някои хора обичат да си похапнат нещо сладко вечер преди лягане, но други посягат към солените лакомства, които обичат. Според „Кливланд Клиник“, консумацията на солена храна преди лягане обаче може да предизвика сериозни проблеми със съня. Това е така заради повишения прием на натрий, който се свързва и с повишаване на кръвното налягане.

Прекалено голямото количество сол в организма предизвиква повишаване на кръвното налягане, задържане на течности в тялото и проблеми със съня, според Американската сърдечна асоциация. Консумацията на голямо количество натрий по време на вечеря или след това може да причини сърдечносъдови смущения, проблеми с бъбреците, чувство на умора, неспокоен сън, инсомния.

Какво да хапнете преди лягане, за да отслабнете?

Солта в излишък влияе зле не само на съня. Задържането на вода може не само да причини повишаване на кръвното налягане, но и да затрудни бъбречната функция и уринирането. Ако консумирате солена храна е препоръчително да го правите поне 3 или 4 часа преди сън, за да дадете възможност на организма си да се справи с обработката и отделянето на солта.

Добре е да отделите време и за разходка или някаква лека физическа активност след вечеря, за да подпомогнете разграждането и усвояването на храната.

Свързани статии

6 неща, които не трябва да правите непосредствено преди сън

Не само солта пречи на съня. Консумацията ѝ в комбинация с мазни, пържени, тестени храни води до влошен сън и влошено здравословно състояние с течение на времето. На вечеря наблегнете на полезните протеини и зеленчуците, за да се радвате на добро здраве и сън.

Ако времето за лягане наближава, а на вас ви се похапва нещо солено, все пак се постарайте да посегнете към някои здравословни храни, подходящи за този диапазон от денонощието – печено пуешко, бадеми, банан, кафяв или черен ориз, пише healthline.com.

Какво да хапнем преди сън

Коментирай