Здраве и красота

Какво причинява акне по гърба?

Как можем да го овладеем

12.05.2021г. / 17 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето е един от най-големите и трудно лечими проблеми, свързани с кожата, от които много хора страдат. То може да се появи не само по лицето, но и по гърба. Гнойните пъпки влошават състоянието на кожата и понижават самочувствието. Те носят силен дискомфорт заради сърбежа и болките, които се появяват на раздразнените и възпалени участъци от кожата.

8 мощни натурални средства при акне

Какви са причините да се появи акне по гърба?

Дерматологът Джъстин Клук споделя пред marieclaire.com, че гърбът е не по-малко склонен от лицето да създава условия за възникване на акне. Мъртвите кожни клетки се смесват със себума, секретиран от мастните клетки по гърба и попадат в порите на кожата.

Кожата на гърба е по-дебела, което прави вероятността от запушване на порите още по-голяма. Акнето по гърба може да е в резултат и от бактерии, причинени от прекомерното натрупване на себум и мъртви кожни клетки. Възможно е измиващите продукти, продуктите за коса и кожа също да са в основата на този дерматологичен проблем.

Появата на акне може да подсказва за здравословни проблеми и не само

Диетата е друг възможен фактор, който може да повлияе на отключването на акне. Високият прием на въглехидрати, млечни и месни продукти, дехидратацията са все врагове на кожата и могат да причинят акне. Контролът на храненето е от голямо значение за превенцията и овладяването на акнето.

Небалансираната и нездравословна диета влияе не само на обмяната на веществата, но и на хормоните в тялото. Те могат да предизвикат поява на акне и възпаления в кожата.

Най-добрите етерични масла при акне

Свързани статии

Гърбът е допълнително раздразнен от носенето на дрехи, чанти, раници, облягането на облегалки на столове, автомобилни седалки. Тази зона на тялото е винаги покрита с дрехи, което допълнително запушва порите и създава условия за запотяване и задържане на себум по кожата. Важно е да се носят предимно дрехи от дишащи и естествени материи, за да се избегне запотяване и задържане на влага.

Редовното ексфолиране на кожата на гърба също е от огромно значение. За целта е добре да се използват гъби или четки с мек косъм с дълга дръжка, които да дават възможност за лесно достигане до всяко кътче на гърба. Ексфолирането подпомага регенерацията на клетките и премахването на мъртвите кожни клетки, натрупванията от себум и бактерии.

Храни, повишаващи риска от поява на акне

* Ако имате акне по гърба се консултирайте с дерматолог, който да ви посъветва как най-правилно да подходите към този проблем.

Коментирай